Uttalelse fra fylkesårsmøtet – Grønne giganter for Innlandet – og landet

Norge og verden står foran et stort både grønt og digitalt skifte. Nå må Innlandet samle seg om både visjon, ambisjon og vårt grønne bidrag. Framtida handler ikke om å fordele fortidas offentlige kontorplasser.

Vi har ressursene og råvarene i Innlandet for å bidra i det grønne skiftet. Men da må vi sette oss selv i posisjon og ikke sitte og vente på at smulene skal falle ned fra andres fat.

Innlandet har unike muligheter for å skape grønne giganter inn i det grønne skiftet:
• Produsere mer fornybar energi
• Bygge magasin- og lagringskapasitet for el og data i store batteriparker og grønne datasentre
• Utvikle Norges elektriske sandkasse for utprøving av førerløse transportmidler, robot- og cyberteknologi
• Foredle mer av skog- og bioressursene i Innlandet, hvor vi har over 40 prosent av skogressursene i Norge samt mye matproduksjon og næringsmiddelindustri
• Innlandet har allerede 3 småskala anlegg som produserer flytende biogass. Her må vi utnytte mer avfallsressurser og biomasse til å øke produksjonen i takt med økt etterspørsel i tunge kjøretøy.

Eidsiva, Moelven og Raufoss er grønne, industrielle giganter allerede. I tillegg er kommunene og kommunal sektor en potensiell, grønn gigant – hvis vi organiserer ressursene bedre. Avfall er en stor uutnyttet ressurs og må utnyttes bedre. Det samme gjelder vann og avløp. Det er på tide å resirkulere gamle planer om både en avfallsgigant rundt Mjøsa og tilsvarende en vann- og avløpsgigant for å forvalte vår felles drikkevannskilde Mjøsa.

Såkornfond for Innlandet Innlandet Venstre mener det nå endelig er grunnlag for et statlig bidrag i størrelsesorden 100-200 mil kr til et såkornfond for Innlandet. Vi oppfordrer fylkene, industrielle aktører og næringsministeren om å gå i dialog.

Flere aktører med kapital og industrielle ambisjoner er nå klare til å bidra. Med etableringen av nytt Innlandet fylke fra 2020 oppfordrer Innlandet Venstre de gamle fylkene Oppland og Hedmark om å gi hver sin avskjedsgave og velkomstpakke til det nye fylket til å bidra med sin andel fra felles kraftfond som et bidrag til et såkornfond og legge grunnlag for et Green Cluster Innlandet.

Raufoss- industrien er allerede pekt ut som en av to nasjonale omstillingsmotorer for Norge. Norwegian Wood Cluster med Moelven og NTNU Gjøvik er under etablering. På Hamar utvikles det en verdenslende biologisk renseprosess for avløpsslam i regi av HIAS IKS. På samme sted hvor verdens første biogassanlegg ble utviklet. I sum kan dette på sitt område bli Norges første sirkulære industriområde. Hvis ikke Hunton og Gjøvik vinner fram i kappløpet om å utvikle et sirkulært industriområde basert på trevirke og biomasse rundt byggingen av ny fabrikk for Hunton.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**