Hamar kommunes egen sykehusutredning,- umusikalsk og i utakt

Foto: Benedicte Røvik

Hamar kommune har valgt å få utarbeidet en egen utredning om plassering av et nytt sykehus på Hamar istedenfor ved Mjøsbrua. Utredningen ble lagt fram i 20.2.18, – det vil si flere måneder etter at styret i Sykehus Innlandet enstemmig sluttet seg til Idefaserapportens konklusjon om å etablere ett hovedsykehus ved Mjøsbrua. Saken er nå oversendt Helse-Sør-Øst som skal behandle saken videre i det som kalles konseptfasen hvor bl. annet stedsvalg skal endelig avgjøres.

Saken er med andre ord ferdigbehandlet her og de lokale dragkampene har vi nå endelig bak bak oss,- håpet jeg. Det er viktig å framstå med størst mulig enighet i møte med statlige myndigheter for å nå fram i kampen om statlige investeringsmidler,- i dette tilfelle Helse Sør-Østs prioriteringer. Hamars soloutspill framstår som ”umusikalsk,” og jeg kan f eks vise til at Stange som med sine 2/3 av Hamar innbyggertall har f eks valgt å ikke relansere planene om et erstatningssykehus på Sanderud,- fordi både pasientorganisasjonene og den medisinskfaglige ekspertisen entydig har slått fast at det beste for pasientene vil være å etablere ett hoved sykehus ved Mjøsbrua. Dessuten er det politisk umulig å velge en av de 3 Mjøsbyene eller Elverum. Da vil prosjektet falle og Innlandet må igjen stille seg bakerst i køen i Helse Sør-Øst. Da har vi sviktet våre innbyggere grovt i et kynisk forsøk på å tekkes egne velgere.

Hamars ”storebroraktige” opptreden i sykehussaken er uheldig. Hamar synes ” å være seg selv nok” og velger også i denne viktige regionale kampsaken å stå alene med fokus på egne interesser og at sykehuset må plasseres her. Nå er vi endelig der at det foreligger et enstemmig vedtak fra styret i Sykehus Innlandet og med et solid flertall i Hedmark og Oppland fylkesting om å bygge et nytt komplett sykehus ved Mjøsbrua som skal inneholde både somatikk og psykiatri. Enigheten er skjør og det ble etablert ei Politisk referansegruppe på 20 personer fra hele Hedmark og Oppland for å spre kunnskap om og dermed politisk støtte til denne vanskelige saken. Fagfolk og politikere fra hele Innlandet har gjennom mange møter over flere år og med 3 Perspektivkonferanser gradvis fått støtte til å velge denne modellen med ett hoved sykehus ved Mjøsbrua. Det blir fortsatt mye aktivitet i dagens sykehus, selv om innholdet ikke er helt avklar. Mye av aktiviteten i de gamle sykehusene vil bli poliklinisk behandling . Sykehusdrift er kompliserte organisasjoner med mange høyt kvalifiserte ansatte og stadig mer avansert medisinsk teknisk utstyr. Den nye teknologien er svært kostbar og presser fram en ny sykehusstruktur slik at våre pasienter også kan få tilbud om det beste. Den nye teknologien skaper behov for å samle en del funksjoner , men virker også desentraliserende slik av stadig flere pasienter kan behandles hjemme eller på Lokalmedisinske sentra (LMS) eller på Distrikts psykiatriske sentra (DPS). Slik er bildet av framtidas spesialisthelsetjeneste. Behovet for samarbeid og samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten vil også bli sentral framover. Kommunene må bygge opp flere behandlingstilbud slik at pasientene ”sømløst” kan gå inn og ut av et behandlingsforløp.

Styret i Sykehus Innlandet og et bredt flertall av de folkevalgte i Hedmark og Oppland, vedtok med 27 mot 6 stemmer i Hedmark og med 29 mot 8 stemmer i Oppland en modell med ett hovedsykehus ved Mjøsbrua i et felles fylkesting 4.4.17. Vi har har etter flere års hardt arbeid klart å samle oss om å bygge et nytt sykehus ved Mjøsbrua med sannsynlig oppstart i 2022. Den nye 4 – felts E6 skal være ferdig i 2021 og vil korte ned reisetida for pasienter og ansatte. Målet må ellers være at flest mulig skal kunne reise kollektivt med tog og buss i framtida til og fra sykehuset. Et sykehus ved Mjøsbrua vil kunne rekruttere leger, sykepleiere etc fra alle de 4 byene i det som nå omtales som ”Mjøsbyen.” Mjøsbyen skal være en motor for hele regionen, og målet er å utvikle et enda sterkere felles bo- og arbeidsmarked. Miljødirektoratet har bevilget 950 000 kroner til felles areal- og transportstrategi for Mjøsbyen. Sett utenfra er Mjøsregionen en felles region som gjennom store samferdselsinvesteringer i vei og bane vil framstå som en dynamisk og attraktiv region. Et nytt sykehus ved Mjøsbrua vil være en viktig del av dette. Jeg håper at Hamar snarest vil finne sin rolle som en raus og klok “storebror” som ser at vi kan få til mye mer sammen enn hver for oss i denne felles bo og arbeidsregionen.

Erik Ringnes

Hedmark fylkestings representant i Sykehus Innlandets referansegruppe

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**