Når debatten forsøples er det demokratiet som taper

Lars Peder Nordbakken, leder i Gjerdrum Venstre, Foto: Marte Aubert

Listhaug har på nytt bidratt til å forsøple den politiske debatten i Norge, og slik forsøpling har en høy pris: Den demokratiske fornuftsbaserte samtalen saboteres, skriver Lars Peder Nordbakken, leder i Gjerdrum Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Det demokratiet vi alle hevder at vi holder så kjært er dessverre ingen selvfølge. Det bygger på tre helt sentrale forutsetninger: 1) At vi som samfunnsborgere er garantert visse liberale friheter og rettigheter, herunder rettssikkerhet. 2) At all makt er begrenset og balansert, og 3) at den politiske debatten er tilstrekkelig informert og sivilisert, voktet av en fri og uavhengig presse, slik at den offentlige meningsdannelsen gir rom for saklig utveksling av fornuftsbaserte meninger.

Sylvi Listhaugs mye omtalte facebook-post 9. mars er i dette lyset svært problematisk av minst to grunner. For det første etterlater hun tvil om hun som justisminister respekterer prinsippet om rettsikkerhet. For det andre bidrar hun som medlem av et regjeringskollegium, attpåtil som justisminister, å fremme et budskap som ikke kan karakteriseres som noe annet enn et forsøk på å hisse opp en aggressiv stemningsbølge mot en politisk motstander, på fullstendig falsk grunnlag: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.»

Jeg mener jeg har sett lignende budskap før, for ikke så lenge siden, på tysk. Det er bare å bytte ut ordet «Ap» med «Merkel» og underskrive med en av disse høyreekstreme signaturene: AfD, Pegida eller NPD. I dette autoritære landskapet hører også Listhaugs tidligere utsagn om «å bære flyktninger på gullstol inn i landet» helt naturlig hjemme.

Listhaug har på nytt bidratt til å forsøple den politiske debatten i Norge, og slik forsøpling har en høy pris: Den demokratiske fornuftsbaserte samtalen saboteres. Det blir nesten umulig å diskutere saklig i en polarisert og opphisset atmosfære. Og når de populistiske kraftsalvene dundrer på sitt sterkeste gjennom både sosiale og usosiale medier blir det tilnærmet umulig å utveksle fornuftsbaserte argumenter. Det som da skjer er at demokratiet undergraves, og dermed taper vi alle.

Den som leter etter skriften på veggen kan bare vende blikket mot USA og det alvorlige demokratiske og institusjonelle forfallet som har fått lov til å utvikle seg over flere år. Donald Trump er i så måte bare et symptom på en samfunnssykdom, med en retorikk som er like ødeleggende og anti-vestlig som den er fordummende.

I vår egen hjemlige situasjon utfordres vi alle til å vise hva vi egentlig står for. Tiden er inne for å ta standpunkt til hva slags demokratisk meningskultur vi vil ha. Forsøk på bagatellisering og overbærenhet i møte det lysthaugske og trumpske opphisselsesdemokratiet er neppe egnet til å formidle et overbevisende standpunkt i en sak som handler om grunnleggende demokratiske verdier. At statsminister Erna Solberg ikke selv har tatt klarere avstand fra Listhaugs ytringer i det offentlige rom etterlater et ubehagelig inntrykk av mangel på moralsk dømmekraft og mot.

Skrevet av Lars Peder Nordbakken, leder i Gjerdrum Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**