Nå får Oslofjorden sin egen miljøplan

Venstre, ved Ola Elvestuen, Carl-Erik Grimstad og Abid Raja, fremmet i høst et representantforslag om en helhetlig plan for Oslofjorden. Det er bred støtte til forslaget på Stortinget, og en samlet komité støtter initiativet (Bildet viser Oslofjorden sett fra Ekeberg i Oslo)

– Jeg er svært glad for at vi nå har fått fullt gjennomslag for at regjeringen skal lage en helhetlig plan for Oslofjorden med mål om at fjorden skal oppnå god miljøtilstand og være til glede også for kommende generasjoner, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Venstre, ved Ola Elvestuen, Carl-Erik Grimstad og Abid Raja, fremmet i høst et representantforslag om en helhetlig plan for Oslofjorden. Det er bred støtte til forslaget på Stortinget, og en samlet komité støtter initiativet.

– Et av landets desidert viktigste rekreasjonsområde

Oslofjorden har en utrolig stor verdi for folk, sier Venstres stortingsrepresentant, Carl-Erik Grimstad. (Vestfold)

– To millioner mennesker bor i nærheten av Oslofjorden. Det er et av landets desidert viktigste rekreasjonsområder, målt i antall brukere. Jeg har selv bodd i både Fredrikstad, i Oslo og på Tjøme. Oslofjordens mange fasiliteter har gitt meg stor glede gjennom livet og det var stor stas da området rundt Færder ble nasjonalpark. Båt- og hyttelivet yrer og det er mange som fisker og driver med morsomme vannaktiviteter. Det er av utrolig stor verdi for folk, sier Carl-Erik Grimstad.

Kysttorsken sliter i Oslofjorden, og det kommer stadig urovekkende rapporter om tilstanden dens. Det er viktig at vi får gjenoppbygget torskebestanden, sier Carl-Erik Grimstad.

Kysttorsken sliter i Oslofjorden

– Betydningen av å ha et attraktivt sportsfiske og et bærekraftig yrkesfiske etter kysttorsk og andre arter i Norges mest folkerike landsdel må ikke undervurderes. Kysttorsken sliter i Oslofjorden, og det kommer stadig urovekkende rapporter om tilstanden dens. Det er viktig at vi får gjenoppbygget torskebestanden, sier Carl-Erik Grimstad.

Venstretema: «Vern av biologisk mangfold og sårbare områder»

Blant Norges beste lakseelver

Abid ved sjøen
Jeg er jo opptatt av at barna mine skal få like stor glede av en ren Oslofjord som vi har hatt, sier Venstres Abid Raja (Akershus).

Oslofjorden har også flere lakseelver, med Drammenselva og Numedalslågen som de to største. Numedalslågen er blant Norges beste lakseelver, og Drammenselva har et potensial for vekst i laksebestanden. Dét er det ikke alle som vet, sier Ola Elvestuen.

– Dessverre legger summen av all aktivitet press på fjorden. Derfor er det så utrolig viktig at vi nå får på plass en plan som skal sikre naturverdier og ivaretar det biologiske mangfoldet, samtidig som folk sikres tilgang til fjorden, sier Abid Raja.

Plan for å redusere den marine forsøplingen og forurensningen

– Plastforsøpling, kommunale utslipp og avrenning fra landbruket er negativt for fjorden. Derfor er jeg veldig opptatt av at en plan for Oslofjorden må inneholde en plan for å redusere den marine forsøplingen og forurensningen. Jeg er jo opptatt av at barna mine skal få like stor glede av en ren Oslofjord som vi har hatt, sier Abid Raja.

Kulturminner vil være en viktig del av planen

– Også kultursporene er mer tallrike enn mange andre steder i landet. Kulturminner vil derfor være en viktig del av planen som jeg gleder meg til å arbeide med som statståd. At planen bygger på fagkunnskap er helt essensielt om planen skal ha en reell verdi. Det skal jeg sørge for at den vil ha og jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet, sier Ola Elvestuen.

-Jeg er opptatt av at alle brukerne av fjorden må få være med i arbeidet med å utforme den helhetlige planen sier Ola Elvestuen, miljøverminister og nestleder i Venstre (Oslo)

Alle brukerne av fjorden må få være med i arbeidet

Elvestuen legger opp til en inkluderende prosess når planen nå skal lages.

– Vi sitter enda ikke på oppskriften på hvordan vi skal rehabilitere skadde marine miljøer. Det første jeg vil gjøre er derfor å fremskaffe en oversikt over tilgjengelig kunnskap og hva som videre trengs av forskning og utprøving for å utnytte potensialet i havet, uten at vi utarmer det. Jeg er også opptatt av at alle brukerne av fjorden må få være med i arbeidet med å utforme den helhetlige planen.

[mc4wp_form id=”200299″]
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**