Gjennomslag på Venstres landsmøte

F.v. NN, Jack Blindheim, Rita Rognskog, Kristian Stråmyr, Stig Arne Bøe, Lena L. Sande, Håvard Urkedal, Ragnhild Helseth, Britt Giske Andersen, Amalie R. Birkhol, Kari Grindvik og Asgeir B. Hansen. Fremst Pål Farstad., Foto: Oda Scheel

Denne helgen har det vært landsmøte i Venstre, og delegasjonen fra Møre og Romsdal fikk vedtatt masse god politikk – og det for hele landet. For landsmøtet som arena er et eneste stort politisk verksted for politikkutforming for fremtiden. Både inspirerende og til tider frustrerende. Demokrati i praksis – og Venstre liker demokrati.

Ragnhild Helseth under GPD.

Rehabilitering og somatisk helse

På landsmøtets første dag holdt fylkesleder Ragnhild Helseth sitt innlegg i Generell politisk debatt. Temaet var rehabilitering etter sykdom og skade, og ansvarsforholdet mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.

-Situasjonen i Møre og Romsdal er at helseforetaket nå vil legge ned deler av sitt rehabiliteringstilbud, primært at økonomiske grunner, men de gir også faglige begrunnelser. Her oppstår det konflikt da kommunene ikke ser seg i stand til å overta og drifte tilbudene, nettopp på grunn av økonomi, sa Helseth.

Politiske uttalelser

En uttale om finansiering av tannhelse ble vedtatt på landsmøtet. Møre og Romsdal Venstre var en av forslagsstillerne til denne, der vi vil gi flere rett til gratis tannbehandling. Venstre vil utvide og videreutvikle den offentlige tannhelsetjenesten slik at flere får støtte til ordinær tannbehandling og til større inngrep.

Under fiskeri og havbruk argumenterte Pål Farstad at Venstre ikke bør innføre en ekstraordinær særskatt i form av statlig grunnrenteskatt i fiskeri og havbruk. I god allianse med andre kystfylker fikk vi avverget innføring av en slik skatt, og heller videreutvikle alternative ordninger innen havbruk som gir vertskommunene årlige og forutsigbare inntekter.

Levende lokalsamfunn

Uttalelsen Levende lokalsamfunn i hele landet ble vedtatt på Venstres landsmøte. Møre og Romsdal Venstre var med på å påvirke slik at det ble vedtatt at Venstre vil jobbe for at 95 % av alle husholdninger og bedrifter skal ha bredbåndstilgang til minst 100 Mbit/s i 2020. Dette er et tiltak som er helt avgjørende for næringsliv, velferdstilbud og medborgerskap.