Hagaseth utfordrer ministeren på opprydding av miljøgifter på Fagernes Lufthavn

Fagernes Airport Leirin, Foto: Fra Wikipedia

Ingjerd Thon Hagaseth har meldt inn følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Vil Statsråden ta initiativ overfor Avinor for å få ryddet opp i de faktiske utslippene av PFOS som har foregått på lufthavnene, blant annet på Fagernes Lufthavn Leirin?

Bakgrunn:

Avinor benyttet frem til 2011 ulike typer per- og polyfluorerte forbindelser (PFOS) i brannskum ved brannøvingsfeltene sine. Den mest kjente forbindelsen, PFOS, ble faset ut i 2001. Etter hvert som det har blitt dokumentert at flere av PFOS-forbindelsene er å betegne som giftige og tungt nedbrytbare, har Avinor gått over til fluorfritt brannskum. Flere år med bruk av fluorholdige brannskum har imidlertid ført til forurensning i grunnen på flere av Avinors brannøvingsfelt, samt andre arealer som historisk ble benyttet til øvingsaktivitet. Disse forurensningene bidrar fremdeles til at noe PFOS lekker ut i naturen omkring lufthavnene.

•Det miljøgiftige stoffet PFOS er funnet i varierende forekomster i fisk og innsjøvann i området rundt Fagernes Lufthavn Leirin.
•Forurensninga har oppstått som følge av tidligere brannøvingsaktivitet på flyplassområdet, hvor brannskum som inneholder PFOS har vært brukt. Dette har lekket ut i miljøet.
•Flere har fått i seg giftstoffet som følge av inntak av fisk fra det forurensete Leirin-vassdraget, og fått konstatert høye nivåer av PFOS i blodet.
•PFOS brytes ikke ned i naturen, og hoper seg opp i vannlevende organismer, spesielt fisk. Stoffet er giftig for vannlevende organismer, og kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i vannmiljøet. Videre kan PFOS blant annet gi fosterskader hos pattedyr, og det finnes studier som viser at det kan være kreftframkallende. Stoffet står derfor på myndighetenes verstingliste over prioriterte miljøgifter.
•Forurensningas omfang er under stadig utredning, et ansvar Avinor som grunneier har tatt.

Det skal settes opp en prioriteringsrekkefølge over de verst rammete flyplassene, hvor man først må ta grep der situasjonen er verst, for eksempel der hvor lokalsamfunnet rammes. Dette arbeidet skal ferdigstilles i løpet av 2019, men AVINOR bekrefter at Fagernes Lufthavn er en flyplass som må prioriteres fordi man vet at skadene har påvirket lokalsamfunnet allerede.

Avinor har fått en rapport fra Norconsult som beskriver forholdene i to berørte vann knyttet til Leirin flyplass i Valdres. Rapporten stadfester at det finnes miljøgifter i fisken og Mattilsynet anbefaler at man ikke spiser fisken fra de aktuelle vannene. Forurensningsmyndighetene har pålagt Avinor å gjøre tiltak på flyplassen raskest mulig. I sommer kommer det på plass et renseanlegg. Anlegget skal hindre mere gift i å renne ut i vannet, men tar ikke tak i den forurensningen som allerede er lekket ut, og som utgjør 90% av den totale giftmengden på flyplassen.

Selv om det ikke pr nå er påvist forurenset drikkevann, har flere innbyggere høye PFOS-verdier i blodet og man bør være føre-var og prioritere tiltak for å sikre innbyggerne trygt drikkevann.

……………..

Saken var også omtalt i Avisa Valdres den 21. februar 2019.