Tilbakeføring av gjenstander som stammer fra Innlandet

Foto: Erik Ringnes

Erik Ringnes (V) ber fylkesordføreren gjøre rede for hvilket handlingsrom som finnes for å få tilbakeført en del av oldtidsfunnene som stammer fra Innlandet.

Interpellasjon i Innlandet Fylkesting – februar 2020.

Tilbakeføring av gjenstander fra før Reformasjonen som stammer fra Innlandet

Venstre i Innlandet ber fylkesordføreren gjøre rede for hvilket handlingsrom som gjeldende lovgivning gir for å tilbakeføre en del av de oldtidsfunnene som stammer fra Innlandet. De fleste av disse gjenstandene er i dag oppbevart på Universitetets Oldsaksamling i Oslo som er en del av Kulturhistorisk museum som igjen er en del av Universitetet i Oslo. Kun et fåtall av gjenstandene er utstilt slik at publikum kan se dem. En tilbakeføring av noen av disse gjenstandene vil bidra til å bygge stolthet og identitet for oss som bor i Innlandet og vil være i tråd med regionreformens mål om overføring av mer makt og ansvar fra stat til region.

Ny teknologi, og særlig bruken av metallsøkere, har ført til rekordmange nye funn av gjenstander i jorda på Innlandet fra før Reformasjonen i 1537. Dagens ordning er slik at gjenstandene registreres og prepareres av fylkesarkeologene, og sendes deretter til Oldsakssamlingen i Oslo.
De siste årene er det gjort rekordmange funn og de aller fleste gjenstandene blir lagt i et magasin for oppbevaring. Her er noen eksempler på de funnene i Innlandet som er gjort de siste årene:

På Flagstad gård i Hamar ble funnet en arabisk sølvmynt fra cirka 850 etter Kristus, et signet eller et bumerke fra middelalderen og to spenner og en nøkkel fra vikingtida. Dessuten en celt, som er en liten øks fra bronsealderen. Den stammer fra en gang mellom år 1.700 før Kristus til år 500 før Kristus.

Smelting av isbreene på grunn av klimaendringer har nylig avdekket gjenstander som flere tusen år gamle, – blant annet en 3200 år gammel sko som ble funnet i en isbre i Lom.

Et 6000 år gammelt skrin av skinn og tre dukket opp etter at isbreen i Jotunheimen har smeltet.

60 detektorister (metallsøkere) fra hele Skandinavia trålet høsten 2019 jord¬ene på fem gårder i Stange på jakt etter historie. Resultatet var overveldende. Det ble gjort rundt 250 innleveringspliktige funn og blant annet en spektakulær gullring fra romertid. Disse funnene viser sammen med tidligere funn at Innlandet har en lang historie og at vi selv om vi ikke har kystlinje, har hatt kontakt med både med Romerriket og den store verden.

Dersom det er mulig med en tilbakeføring av gjenstander, er det naturlig at Kulturavdelingen i Innlandet fylke sammen med museene får ansvaret med å fordele, sikre og presentere de gjenstandene som blir tilbakeført.