Uttalelse: Regulering av det digitale markedet

Dame som holder mobiltelefon
Foto: CC:MadFishDigital

Uttalelse vedtatt på Viken Venstres årsmøte 9. februar 2020

Vi må ta grep ta grep for å begrense dagens innhenting og spredning av persondata til ymse formål, og motvirke utviklingen av ekkokamre i digitale flater. Internett må reguleres for å være fritt.

Digitalisering gir oss uante muligheter som bør utnyttes. Samtidig er det ikke vi – vanlige folk eller myndigheter – som bestemmer spillereglene i dagens globale it-utvikling. Det er det store, internasjonale selskaper som gjør. Tiden er overmoden for en løpende politisk debatt om hvordan vi ønsker å regulere den digitale sfæren. Styrken til digitalisering og samling av store datamengder må ikke bli til en situasjon der demokratiet mister kontrollen.

Direkte reklamefinansierte algoritmer som baserer seg på detaljerte, personlige data, bidrar til å undergrave personvernet og maksimere annonsørenes fortjeneste, heller enn å dekke brukernes behov for integritet og tilgjengelig informasjon. Direkte koblinger mellom atferd og reklame legger grunnlaget for ekkokamre, og resulterer i at alle får mer av det vi har fra før. Det kan true både ytringsfriheten, informasjonstilgangen og demokratiet.

Det borgere oppfatter som en gratis tjeneste, innebærer reelt sett at de gir fra seg personopplysninger i bytte mot annonser. Ut fra Venstres liberale grunnsyn, skal folk ha rett til å gjøre slike valg. Slike valg skal være eksplisitte og informerte, og det skal ikke være en nødvendighet, slik det i dag i praksis er.

Venstre har lenge stått opp for personvernet, blant annet da vi protesterte mot datalagringsdirektivet og deltok i debatten etter Edward Snowdens avsløringer i 2013. I dagens digitale virkelighet blir personvernet stadig satt under press i møte med praktiske og kommersielle hensyn og myndigheters behov for utstrakt personovervåkning. Derfor er internasjonalt samarbeid, særlig gjennom EU, en viktig forutsetning for å gjennomføre effektive tiltak – noe personvernforordningen (GDPR) er et eksempel på.

Viken Venstre vil ha en sterkere regulering av den digitale sfæren, inkludert grep som gjør det lettere å tilby alternativer til de store, internasjonale – og som oftest, amerikanske – nettgigantene. Det kan gjøres gjennom skatteregler, offentlige innkjøp og annen lovregulering. Digital politikk må gi fortrinn til dem som leverer kvalitet, og ikke bare kvantitet.

Venstre vil:

  • Jobbe for å redusere markedsdominansen til de store plattformaktører på nettet
  • Gi konkurransetilsynet økt myndighet til å bryte inn ved fare for konkurranseskadelig adferd og monopoltendenser i det digitale markedet
  • At regjeringen er en pådriver sammen med EU i å innføre egne digitalskatter for multinasjonale digitale selskaper, dersom forhandlinger i OECD ikke fører frem
  • Sette ned et utvalg som skal vurdere samfunnsøkonomiske konsekvenser av avhengighetsskapende algoritmer på nett
  • jobbe aktivt for å regulere globale aktører på samme vis som nasjonale aktører.