Uttalelse: Tomtefesteloven må sikre folks rettigheter

Foto: CC, hnesland

I dagens Norge er nærmere 300.000 tomtefestere. Tomtefesteloven ble endret i 2015, som følge av en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Dette medførte at bortfesters rettigheter ble betydelig styrket mens tomtefesternes rettigheter ikke ble behandlet.

Uttalelse vedtatt av fylkesstyret i Viken Venstre, 12. mai

Resultatet ble at rettighetene til flere hundre tusen tomtefesterne ble tilsvarende svekket etter lovendringen. Gjeldende tomtefestelov innebærer at fester i realiteten kjøper disposisjonsretten av et definert areal av bortfesters grunn i minimum 2 x 80 år. Dagens praksis viser at loven i for stor grad er til fordel for bortfester og dermed forverrer muligheten for festere til engangsinnløsning av eiendommen man har festet og flere har opplevd betydelig økning av leie på kort tid.

Dette gjør at flere som har investert i bolig eller fritidsbolig på tomtefestet grunn opplever stor usikkerhet for sin investering. Samtidig opplever grunneiere å ha lav til ingen fortjeneste på eiendom som andre har verdistigningen på hvis ikke de oppjusterer leien.

Lovendringen endret loven vesentlig og har endret maktforholdet mellom fester og bortfester. Dette fører til flere tvister som har endt i høyesterett. Viken Venstre mener loven må revideres for å redusere konfliktnivået. Samtidig som man ivaretar bortfester sin eiendomsrett, må man ivareta fester sin investering i bolig eller feriebolig.

Viken Venstre vil at regjeringen setter ned et utvalg med mandat til å foreslå nødvendige endringer i Tomtefesteloven, og vurdere hele grunnlaget for, og praktiseringen av tomtefesteinstituttet. Målet må være å ivareta både fester og bortfester i lovverket.