Storviltlandslinje et skritt nærmere realitet

Kristian Botten Pedersen

En gledens dag for Innlandet Venstre som har jobbet i mange år for storviltlandslinja, men med en bismak likevel..!

Innlandet Venstre har lenge arbeidet for å få på plass en storviltlandslinje på Solør videregående skole. Nå kan vi feire, fordi utvalget for utdanning vedtok å støtte forslaget. Nå er fylkestinget neste før fylkesrådmannen må starte arbeidet med å søke staten om en helt ny landslinje i Norge.

Det er mange gode grunner til å være positiv til dette. Kunnskap om jakt, klimakrisen og tap av artsmangfold, forholdet mellom storvilt og rovvilt, og ikke minst muligheten til å skape en ny, spennende utdanningsmulighet for alle som har interesse for jakt og friluftsliv, for å nevne noen argumenter. Den utarbeidede fagplanen setter også et stort fokus på entreprenørskap som er viktig for å skape nye arbeidsplasser av våre rike skog- og utmarksressurser i Innlandet generelt, og Solør spesielt.
Hele Innlandet har en nedgang i antall elever i videregående skole. Ei ny landslinje vil tiltrekke seg elever fra hele landet som er interessert i jakt og dermed motvirke noe av nedgangen.

En storviltlandslinje er en god anledning til å sette fokus på at også praktiske ferdigheter og aktiviteter innebærer læring og kompetanseheving. Solør er blant de regionene med lavest utdanningsnivå i Innlandet, og vil ha stor nytte av å bli styrket med et slikt tilbud. Dette vil også tilføre regionen og Innlandet styrker samarbeid med sentrale, nasjonale interesser innen forvaltning og naturbasert næring som kan føre til spennende knoppskyting og økt dialog.

Prosjektet er «gryteferdig» og gjennomarbeidet. Viktige initiativtagere, som Stein Lier-Hansen og Arne Myklebust fra Våler har utarbeidet et meget godt grunnlag som faktisk har gitt prosjektet en egen støtteerklæring fra Miljødirektoratet både når det gjelder den utarbeidede fagplanen og lokaliseringen til Solør videregående skole.

Et skår i gleden var imidlertid Sp og Ap ikke svarte Erik Ringnes og Venstres invitasjon om å bli med på et felles forslag om å gå imot fylkesrådmannens negative innstilling til saken. Sp og Ap valgte heller å skrive om og foreslå et eget forslag for å stå igjen som forslagsstillerne. Det viser mangel på raushet fra de store partiene, og innbyr ikke til et godt samarbeid til det beste for innbyggerne i Innlandet.