Prosessen rundt Viken Venstres innspill til Venstres valgkomité

Viken Venstre sitt fylkesstyre har sendt innspill til valgkomiteen til Venstre om fremtidig ledelse i partiet. Etter at Trine Skei Grande valgte å trekke sitt kandidatur ble fylkesstyret invitert av valgkomiteen til å komme med en ny vurdering.

Arjo van Genderen, fylkesleder, Viken Venstre

Alle lokallag ble invitert til å komme med sine innspill til styret. Disse innspillene lå til grunn for styrets innstilling.

I fylkesstyrets behandling, ble det gjort en prøvevotering på posisjonene i ledertrio. Utfallet av dette ble det samme som hovedstyrets vedtak. Fylkesstyret ønsket ikke å legge store føringer på diskusjonen i hovedstyret og la fram et notat med navnene i uprioritert rekkefølge, som grunnlag for diskusjonen i hovedstyret.

Viken Venstre mener det er avgjørende at den neste ledertrioen i Venstre løfter Venstre i valg og skal bygge en god partikultur. Det er avgjørende å sette sammen det beste teamet som skal fronte Venstre fremover. Viken Venstre mener at Abid Raja bør inn i ledertrioen.

Hovedstyret vedtok å lage en prioritert liste basert på navnene som ble spilt inn:

Leder: Sveinung Rotevatn
1. nestleder: Guri Melby
2. nestleder: Abid Raja

Hovedstyret er Viken Venstres øverste organ mellom årsmøtene. Vedtatte endringer er i tråd med vedtektene og møtets forretningsorden.

Lokallagene ble bedt om å komme med innspill i forkant, fordi vi ønsket en godt forankret behandling. Alle lokallag har en plass i hovedstyret. Hovedstyremøte 9. juni var ikke lukket og referatet er offentlig.

Hovedstyrets konklusjon sammenfaller godt med innspill styret har fått fra lokallag og er, som nevnt, identisk med styrets prøvevotering i behandlingen av samme sak. Et klart flertall i hovedstyret ønsket Abid Raja inn i ledelsen i Venstre. Innspill på ledertrio, med Sveinung Rotevatn som leder, Guri Melby som 1. nestleder og Abid Raja som 2. nestleder hadde et klart flertall av hovedstyrets medlemmer bak seg.

Dette har vært en omfattende prosess med bred involvering.

Styret valgte å offentliggjøre hovedstyrets innspill til valgkomitéen. Viken Venstres innspill til valgkomiteen om fremtidig ledelse i Venstre ble delt med valgkomiteen, de foreslåtte kandidatene til ledertrio 10. juni og publisert på Viken Venstres websider 15. juni.

Dette er en utradisjonell måte å gjøre det på. Erfaringene fra forrige hovedstyremøte, da innspill til valgkomitéen i Venstre ble behandlet sist, viste at pressen hadde fått løpende informasjon fra møtet. Styret var klar over at dette uansett ville nå mediene. For å unngå lekkasjer og spekulasjoner, valgte derfor styret å publisere vedtaket på Viken Venstres nettside, men ikke sende det som en pressemelding. Styret ønsket også å fremheve at Abid var ønsket inn i Venstre sin ledelse av Hovedstyret.

Et vedtak som faller ned på forslag til en ledertrio i Venstre vil naturligvis ikke fange alle i Viken Venstres primære ønske, og vi har forståelse for at noen er skuffet over utfallet.

Dette har vært en bred og inkluderende prosess med mange muligheter til å påvirke innspillet. Vi føler oss derfor trygge på at alle har fått mulighet til å bli hørt og at dette er en beslutning som har den nødvendige støtten i organisasjonen.

På vegne av styret,
Arjo van Genderen

leder, Viken Venstre