1. halvår 2020 – lokalpolitisk oppsummering

Medium suksess, pluss

Første halvår er over, markert med sommeravslutningen vår. Og vi er igang med god politikk (syns vi:), nå er vi varme i trøya og vi høres på, ihvertfall i ny og ne! Og vi har skikkelig driv. Og det å være to i kommunestyret er veldig morsomt og trygt; vi er få å koordinere, samtidig som vi alltid har en sparringspartner å ringe. Men vi må jobbe for å få minst tre kommunestyre-representanter fra 2023!

Årets halvår i lokalpolitikken har vært preget av vår kommuneøkonomi. Det har tatt mye tid og ressurser. Og for å si det rett ut: Uten at vi har kommet så langt som vi mener vi burde. Med 6% av representantene i k-styret har vi ikke akkurat blankofullmakt til flertallsvedtak! (Når vi regner på andelen vi utgjør av syvpartiutvalget utgjør vår stemme hele 8%).

At korona-saker ikke har tatt mye tid/krevd mye ressurser kan vi se på som både bra og dårlig. Bra fordi majoriteten av oppgavene i kommunen skal gå åkke som, dog med noen korona-justeringer. Dårlig fordi vi ikke har fått brukt muligheten situasjonen har gitt på ulike områder og fordi vi ikke har klart å komme særlig i dialog med næringslivet. Mer om det siste seinere. Et kommunestyremøte, et formannskapsmøte og en hovedutvalgsrunde gikk som videomøte, ellers var vi tilbake i Kulturhuset for møter der.

Under vil vi fokusere mest på saker der vi har hatt påvirkning i kommunestyret, eller der vi er lei for at vi ikke har hatt det. Før det vil vi si en særs god ting: Heidi (Berentsen) sin innsats som første vara i hovedutvalg for oppvekst og kultur har gitt oss muligheten til å gi innspill og få innblikk. Det å være en møtende vara i praksis er ikke den rollen i verden som synes mest for ettertiden, men betyr likevel veldig mye for dagens avgjørelser.

Gruppa vår har vært veldig god dette halvåret syns vi. Vi utfyller hverandre, slik at vi har vært innom de fleste motargument i en sak internt før vi går i utvalgsmøter/f-skapet/k-styret. Og at vi har Jorunn, Per Kristian, Karl, Trine og Solveig som jevnt og trutt bidrar til gode diskusjoner og synliggjør Venstres syn på Facebook-siden “Politikk i Ås” og i media er rett og slett gull! Fra høsten av er Trine også tilbake i et hovedutvalg; teknikk og plan (HTP). Vi har hatt flere innom på gruppemøtene noen ganger enn navnene dere leser om her. Og før høsten; Vi håper jo å se enda flere da! Og så er det inspirerende å ha en stortingspolitiker med på laget, og som også tar seg til å bli med på gruppemøter når det passer.

Og så takker vi av Tale for hennes bidrag i HTP. Hun har nå flyttet til Færder med jobb som saksbehandler i planavdelingen der. Lykke til Tale!

Så til noen fakta om årets saker i kommunepolitikken. De er ikke sortert, så det kommer «tap og seire» litt hulter til bulter…

  • Åsgård skole: Her har vi prøvd å få nedskalert prosjektet økonomisk (les: 3. parallell og ta vare på en del av bygningsmassen – byggene langs skoleveien). Dette har vi prøvd både gjennom forslag i syvpartiutvalget, legge frem fellesforslag med Frp (V og Frp har i flere år lansert de samme forslagene sammen) og det har vi valgt å holde på for å vise konsistens) og argumentasjon i kommunestyret. Vi har hatt flere leserinnlegg om dette. Men ingenting av dette har ført frem. Vi var forøvrig ganske nærme et flertall for en nedjustering før det aller siste kommunestyremøtet. Flere partier omfavnet fellesforslaget fra V og Frp som et innsparende økonomisk tiltak, men Ap trakk det lengste strået og fikk overtalt SV og Rødt å opprettholde vedtaket om en kostbar Åsgård – de fristet med å reversere flere vedtatte kutt i budsjettet for 2020.
  • Kvalitetsprogrammet – en norm for hva utbyggere skal forholde seg til. Her har vi, primært gjennom vårt arbeid i hovedutvalg for næring og miljø (HNM), vedtatt at programmet bearbeides med nye innspill. Programmet skal nå vedtas ila høsten. Det er da viktig at vi får gjennom de innspill som er foreslått av oss arbeidet inn. Dette gjelder bl.a
    • Estetikk på blokker, herunder fasader og balkonger
    • Uteområder uten kunstmaterialer (les: lekeplasser skal ha naturmaterialer)
    • Lysforurensing skal reduseres/unngås i størst mulig grad. Dette fordi det er viktig mht insekter.

Til de ovennevnte momentene trenger vi drahjelp for å sikre at de ikke blir klubbet ned, så snakk gjerne om dette med deres venner i tiden fremover.

    • Svømmehallen i Ås holdes åpent for skolene fra høsten, og stenges ikke som administrasjonen foreslo. Vi var det partiet som var så raske på labben at vi rakk å sende spørsmål til ordføreren før kommunestyremøtet, etter at det mulige kuttet var lansert. Men det er usikkert hva som skjer med folkebadet i Ås fra høsten.
    • NAV Ås får opprettholdt åpningstidene. Vi mente at den digitaliseringsstrategien som var foreslått ikke var god nok til at åpningstidene kunne reduseres mer, og vi fikk kommunestyret med på at 2 dager x 4 timer per uke bør beholdes.
    • Innen rusomsorg ønsket vi å beholde tilstrekkelig stillinger for å opprettholde et tilbud som sørger for at vi kan ta hånd om de mest sårbare, og bevilge ca 1,5 mill til dette. Etter mye argumentasjon og at vi foreslo andre kutt for å skape balanse i budsjettet, fikk vi med oss en del stemmer og det ble med sju stemmers tap på oss.
    • At de historiske trehusene i Moerveien ikke blir fredet var også et tap. Her fikk vi til et godt samarbeid slik at vi var seks partier, men det ble med to stemmers tap her også. Denne saken kan sees på som litt mer komplisert enn bare bevaring, da det var en klagesak etter sentrumsplanen, og når det ikke var prinsipielt nye moment i saken, så kan noen ha valgt å se på det som en klage, og ikke en bevaring eller ikke-bevaring.
    • Innføring av parkeringsavgift på Breivoll foreslo vi skulle “gjøres enkelt”. Vi fikk ikke direkte gehør, men fikk med de andre partiene på å utrede saken. Vi syns det var litt synd at alt alltid skal utredes og belastes administrasjonen, når vi noen ganger vet det meste om fordeler og ulemper. Men vi har ihvertfall satt igang en prosess.
    • Emner der vi har prøvd å få til vedtak, men det er uklart hva som er lov å legge inn i reguleringsplaner, og dermed endt som «diskusjoner og signaler til administrasjonen»
      • Krav om bildeling
      • «Sosial profil» i byggeprosjekt ved at det skal settes av rom til fellesområder, noen flerroms-leiligheter slik at det i praksis legges til rette for små bofellesskap.

Politiske uttalelser

Sendt inn og vedtatt av Vikens årsmøte

  1. Regulering av det digitale markedet

Sendt inn til Viken men ikke vedtatt (til stor skuffelse; her kunne vi også fått flere velgere tror vi)

  • Økt dyrevelferd – sendt inn før 21. jan

Sendt inn men ikke tatt med i vurderingen til årsmøtet i Viken

  • Jernbanen skal få økt prioritet i infrastrukturmidler
  • Nye fire-felts veier skal dimensjoneres for maksimalt 90/100 km/t
  • Robuste regioner skal vektlegges ved areal og samfunnsutvikling

Temamøter (åpent, medlemmer og andre)

  • Kvalitetsprogrammet (mai) – kommunens Solveig Viste tok oss gjennom ulike aspekt
  • Skogen som miljøtiltak nettmøte med vår egen Svein Solberg
    • I ettertid har vi hatt dialog med Unge Venstre Viken som har vist interesse for at vi gjentar møtet med dem.

Til høsten har vi følgende tema som vi har tenkt å diskutere som åpne møter:

  • Hensettingsspor og påkobling østre linje
  • Massivtre
  • Andre emner vi har lyst å ta opp, men er usikker på om vi rekker
  • Grunnrente for oppdrettsnæringa

Og til slutt: Møter mellom mennesker er noe av det mest givende med lokalpolitikk, og for å nå ut med budskapet vårt trenger vi hjelp fra alt og alle, og da er internett en fantastisk kanal. Altså – vi blir veldig takknemlige om dere interagerer med våre nettsider og Facebook-sider, enten med trykk eller kommentarer:

Ås Venstre

Ås Venstre på Facebook.

 

Hilsen fra

Olav Fjeld Kraugerud (nestleder i HNM) og Maria-Therese Jensen (gruppeleder og formannskapsmedlem)

Kommunestyrerepresentanter for Ås Venstre

Ås Venstre
Olav Fjeld Kraugerud og Maria-Therese Jensen