Uttalelse: Nedbygging av NIH og andre idrettsbaner

Foto: iStock

Uttalelse vedtatt av Oslo Venstres Hovedstyre 26.11.2020

Oslos befolkning er i rask vekst. I gjennomsnitt vokser byen med 10 000 innbyggere per år. For å opprettholde et godt idrettstilbud til byens befolkning burde vi derfor hvert år finne nye arealer til fotballbaner, idrettshaller og skøytebaner. Det er dessverre ikke mulig. Oslos arealer vokser ikke.

Denne gangen er det Olympiatoppen som ønsker å legge et nytt bygg og stort hotell på en av Oslos idrettsbaner ved Norges Idrettshøyskole. De ser ikke kostnadene ved at byens idrettsareal blir borte i sitt budsjett. I behovsanalysen sin har Olympiatoppen helt glemt å nevne og ta hensyn til at den viktige kunstisbanen som nesten vil bli borte normalt brukes av tusenvis av idrettsutøvere. Over 1000 ulike bandyspillere brukte banen til organisert trening og kamp forrige sesong.

Denne idrettsaktiviteten vil i all hovedsak forsvinne dersom bygget vedtas, da alle de andre banene i byen er totalt overbooket. Nærmere 10 000 uorganiserte idrettsutøvere (frigåing, dans, bandy og ishockey av barn, ungdom og voksne) i bydelen vil også rammes da banen er i hyppig bruk i publikumstiden og av alle skolene i nærområdet. Olympiatoppens plan om en erstatningsisflate som er 64% mindre vil i praksis bety at det meste av den organiserte og uorganiserte idretten blir borte. Omtrent alle idrettslagene i området, velforeningen og Idrettens Samarbeidsutvalg i Nordre Aker har derfor samlet seg om en felles protest mot disse planene.

Korsvoll, Kringsjå, Tåsen, Berg og Ullevål er skolekretser med rask befolkningsvekst. De siste 10 årene har befolkningen økt med 3700 innbyggere. Med den vedtatte høyhusutbyggingen på Tåsen og Frysja vil dette bare fortsette. Alle disse nye innbyggerne vil ha behov for flere idrettsbaner – og i hvert fall ikke færre.

I mulighetsstudien til Olympiatoppen er det beskrevet to andre utbyggingsalternativer der dagens idrettsbaner beholdes. Det er også fullt mulig for Olympiatoppen å la være å bygge et hotell med 120 rom i en by der nærmeste hotell bare er en 10 minutters joggetur unna for lettere å beholde skøytebanen.

Vedtak:

Oslo Venstre ønsker å sikre breddeidrettens skøyte- og bandybane i dagens størrelse ved Sognsvann og at staten kun bidrar til å finansiere utbyggingsløsninger for Olympiatoppen der toppidretten kommer i tillegg til – og ikke istedenfor Osloidretten. Oslo Venstre vil ikke støtte en byggesak på NIH som innebærer nedbygging eller avvikling av isbanen.