Venstres innlegg – Innlandet fylkes budsjett for 2021 og økonomiplan 2021-24

Hedmark Fylkestings

Venstre har som enmannsgruppe begrensa ressurser til å gjøre store endringer i fylkeskommunedirektørens budsjett selv om vi har et velfungerende fylkeslag

Derfor har Venstre nøye vurdert alle partienes endringsforslag. Etter en samlet vurdering vil Venstre støtte Høyres endringsforslag når det gjelder årsbudsjett og økonomiplan fordi disse endringsforslagene svarer etter Venstres syn best på den faktiske utfordringen i Innlandet, nemlig hva må vi gjøre for å få flere innbyggere og særlig yngre innbyggere. Derfor er det nødvendig og fornuftig å anlegge et lengre perspektiv enn 4 år og heller tenke 15 år framover slik Høyre tilrår.

Ungdommer er vår største mangelvare og vår største ressurs for framtida. Nå er det lagt fram en NOU nr 15 2020 med en utredning som viser konsekvensene av demografiutfordringene i distriktene. Venstre vil foreslå at fylkestinget inviterer medlemmer av utvalget,- f eks Kristian Aasbrenn fra Rendalen og dermed følger opp denne utredningen slik at vi gjør alt vi kan for å unngå at det skjer en stille avvikling i mange av våre kommuner. Venstre støtter for øvrig fylkeskommunedirektørens varsel om en gjennomgang av skolestrukturen på videregående skoler i Innlandet.

Fylkeskommunedirektøren har i vår formannskapsmodell en rett og en plikt til å gjøre utredninger som kan danne grunnlag for å gi gode faglige råd til oss politikere, men Venstre ser gjerne at det fremmes en eget sak for å legge noen politiske føringer når en ny struktur må legges. Innlandet har i dag 23 vgs og i to av våre regioner er nedgangen når det gjelder 16-18 åringer mellom 22 og 30 % i neste 10 årsperiode. Da må vi gjøre endringer i strukturen,- ikke fordi vi har lyst, men for å sikre et best mulig kvalitet og tilbud til de ungdommene som vi faktisk har.

Jeg har gjennom dialog med fylkesordføreren oppfattet det slik at endringsforslagene fra de ulike partiene vil bli behandlet som pakker pga kravet om inndekning og at det ikke vil bli mulig å stemme for enkeltelementer i hver pakke. Derfor fremmer Venstre sammen med Pensjonistpartiet følgende forslag i konkurranse med både Ap/SP og SV, men Ap/SP mangler full inndekning og har bare satt av 1 mill/år,- SV har inndekning, men fremmer sitt forslag som en del av ei større pakke.

Ad sak 162/20 fylkesbudsjett Innlandet

Kulturkortet innføres i 2021 for hele Innlandet etter modell fra tidligere Hedmark fylke.

Kortet vil gi rabatter på arrangementer for ungdom mellom 13 og 21 år og

gjøres gjeldene på kinoer, festivaler, teatre, museer, fotball og ishockeykamper, samt en del arrangementer i kulturhus og andre kulturarrangementer som det inngås avtaler med.

Formålet med kulturkortet er å legge til rette for trivsel, tilknytning og kulturimpulser for våre ungdommer. Tiltaket er beregnet til ca 3 mill og finansieres ved å kutte tilsvarende i kap …vedlikehold av fylkesveier.

 

Ringnes (V) Thomassen (PP)