Historie og kronologi Vikens tilblivelse

-Etableringen av Viken var et resultat av et godt, gjennomarbeidet utrednings- og utviklingsarbeid. Venstres representanter i fellenemnda, Amelia Aune, Solveig Schytz og Anders Wengen, Foto: Privat

Opprettelsen av Viken ble godt utredet. Det ble gjort et betydelig utredningsarbeid i forkant av beslutningen, og det ble også gjort et betydelig utrednings- og utviklingsarbeid frem til Viken ble etablert formelt 1.1.2020.

Påstandene om at opprettelsen av Viken ikke var utredet må legges bort.

Stortingsvedtaket om sammenslåing gav det resultatet Buskerud fylkesting og Buskerud Arbeiderparti ønsket seg. De hadde selv gitt sin tilslutning til dette i fylkestingsvedtak i desember 2016. Arbeiderpartiet ombestemte seg først 22. juni 2017, to uker etter Stortingets vedtak.

I snumanøveren argumenterte ikke Arbeiderpartiet med størrelse, involvering, representasjon, antall innbyggere eller for dårlig kunnskapsgrunnlag. Argumentasjonen for at de allikevel ikke ønsket sammenslåing, gikk kun på at det ikke var inkludert en oppgaveoverføring i stortingsvedtaket 8.juni. Oppgaveoverføring var ikke avklart og kom ikke før høsten 2018.

Kort historikk

Regjeringen forutsatte at man skulle basere seg på daværende fylker, og fylkene startet allerede i 2015 med «nabosamtaler» der fylkene selv sonderte hvem det kunne være aktuelt å slå seg sammen med. Østfold ønsket å slå seg sammen med Akershus (Og etter hvert også Buskerud), Buskerud sonderte og utredet både mot Akershus/Østfold og mot Vestfold/Telemark, og konkluderte med at de ønsket å slå seg sammen med Akershus og Østfold, ikke Vestfold og Telemark. I Akershus var alle partier opptatt av at Oslo måtte være med i en ny region. Det ville ikke Oslo.

Resultatet ble at Østfold, Buskerud og Akershus forhandlet en avtale (signert 3.november 2016), og foreslo at det nye fylket skulle få navnet Viken. Engasjementet for større fylker og overføring av flere oppgaver var stort, også i Ap, men så snudde Ap i Østfold og Akershus i desember 2016 da avtalen skulle endelig vedtas i fylkestingene. Da Stortinget våren 2017 behandlet saken om nye fylker var det nettopp Viken som ble foreslått, Ikke minst fordi Buskerud hadde ønsket det.

Stortinget vedtok nye fylkesgrenser/opprettelse av Viken 8. juni 2017. Senere, 22.juni 2017, snudde også Buskerud Ap slik at det ikke lenger var flertall for Viken i Buskerud fylkesting.

Viken var altså ingens førstevalg, også Venstre i Akershus mente at Oslo måtte med i en ny region. Da det ikke var mulig, var Venstre i hele Viken opptatt av å sikre at Viken ble en god løsning, og arbeide for å sikre at de nye fylkene fikk overført mange nye oppgaver fra staten, og å sikre en sterk fylkeskommune for framtida.

I november 2017 fattet fylkestingene endelig vedtak og oppnevnte medlemmer av fellesnemnda, som består av valgte representanter for de tre fylkestingene og som fikk delegert myndighet fra fylkestingene til å gjøre nødvendige vedtak for å forberede opprettelsen av Viken. For Venstre møtte Solveig Schytz fra Akershus, Anders Wengen fra Buskerud, og Amelia Aune var vara til fellesnemnda fra Østfold.

Fellesnemnda hadde sitt første møte i desember 2017.

Våren 2018 starter arbeidet i politiske arbeidsgrupper under fellesnemnda, som i tillegg til de administrative arbeidsgruppene forbereder saker og prosesser for det kommende arbeidet. Fylkestingene behandler hovedsakelig saker med kort horisont, og avklaringer fram mot overgangen til Viken, stadig flere saker og de langsiktige sakene er delegert til fellesnemnda.

Saker, saksframlegg og protokoller i Buskerud fylkesutvalg og fylkesting 2015-2019

Under er i kronologisk oversikt over når fylkestinget i Buskerud behandlet aktuelle saker knyttet til regionreformen. Sakspapirene og protokollene er offentlige papirer men er fortsatt ikke tilgjengelig på Viken fylkeskommunes hjemmesider. De er derfor lastet opp og lenket inn her, i det omfang de har vært mulig å finne. Her ligger saksframlegg til de aktuelle sakene, protokoll som viser vedtak i aktuelle saker og fullstendige møteprotokoller fra møtene.

Tilsvarende kronologi og sakspapir vil være mulig å fremskaffe for Østfold fylkeskommune, men ikke for Akershus fylkeskommune, da ingen sakspapir fra Akershus er tilgjengelig for de folkevalgte i Viken.

Heller ikke sakspapirer og protokoller fra Fellesnemndas arbeid med opprettelse av Viken er tilgjengelig på Viken fylkeskommunes nettsider. Det er derfor også lenket til disse i oversikten under.

Kronologisk oversikt over aktuelle Viken-saker i fylkesutvalget og fylkestinget i Buskerud 2015-2019:

Vennligst meld fra til [email protected] om det skulle være feil på lenker.

2015

14.09.2015 VALG

2016

3.november: Avtalen signeres av de tre fylkesordførerne

Ved behandling av tilsvarende sak i Akershus og Østfold fylkesting, snur Ap og stemmer imot, dermed får den fremforhandlede avtalen ikke flertall i Ø og A.

2017

08. juni 2017: Stortinget vedtar nye fylkesgrenser Prop 84S

20.10.2017: Felles fylkesting Akershus, Østfold og Buskerud.

08.12.2017: Fellesnemndas konstituerende møte. Møteinnkalling. Møteprotokoll.

2018

25.10.2018 Stortingsmelding om oppgaver til de nye fylkene legges fram av regjeringen.

18.12.2018: Stortingsmelding om oppgaver til de nye fylkene vedtas i Stortinget.

2019

9. september: VALG