Reisebrev fra en reketråler

Foto: Bekkhus

Av Færder Venstres ordførerkandidat Runar Bekkhus.

Færder Venstres ordførerkandidat Runar Bekkhus ble invitert på en dag på sjøen som «mannskap» på tråleren Solvaag av Høyres Amalie Bech fredag.

Familien Bech

En fantastisk tur med kaptein Tobias Bech og Amalie to unge fiskere som har satset stort for å arbeide på sjøen med reketråling for å gi oss i Færder mulighet for kortreist mat på en bærekraftig måte. På fredagens tur var hele familien Bech med på turen sammen med Høyres ordførerkandidat, Tom Mello og fra Fremskrittspartiet var Finn Oskar Langtved med.

 

Vi gikk fra brygga 07:00 og kom ut til renna som var 2,7 km lang. Der gikk trålen ut og vi trålet begge veier, 4 timer. Kapteinen Tobias stelte til lunsj med stekte pølser og tilbehør og pappa Bech kokte kaffe. Det smakte virkelig godt for en «yrkesfisker».

Så var tiden kommet for å få fangsten opp og trålen var på vei opp til akkompanjemang av en horde med måker der 4 niser fulgte godt med.

 

Med om lag 80 Kg. Reker om bord ble vi politikerne satt i arbeid med sortering og de proffe kokte fangsten. Etter at vi hadde sortert, var det prøvesmaking. Jeg har aldri spist så kortreiste reker. Venstre heier på kortreist og miljøvennlig matproduksjon. Bedre enn dette kan det nesten ikke bli. Ferske kortreiste reker

 

Da gikk vi inn mot Tenvik på Nøtterøy og fiskemottaket, Norwegian Shores AS. Her kan lokalbefolkningen også komme og kjøpe fersk lokal sjømat. Fra Solvaag ble laster kontrollert og veid inn for registrering. Etterpå kunne vi kjøpe med oss litt til eget bruk. Selv fikk jeg med meg 3 kg. Og gå til hjemme havna på Medøy Slipp, Tjøme. På vei hjem var det bare å invitere gode venner på egen fangst det måtte jo bli suksess, noe det ble, ferskeste og beste reker de hadde smakt.

 

Dagen etter på lørdag kl. 14 hadde Amalie og Høyre ett arrangement med det viktige temaet «Frisk Oslofjord og fiskernes viktige rolle». Her var det mange gode og interessante foredragsholdere. Omvisning på fiskebåtene og Tobias Beck hadde en flott presentasjon om alle tiltak de gjorde for å bevare og forbedre Oslofjorden og de utfordringer fiskerne møter. Deretter fikk Venstres ordførerkandidat og FrP sin representant gi sine innlegg om partienes plan for fiskerinæringen i kommunen. Ordfører og Høyres representant Pål Ese redegjorde for sine partiers ståsted i samme sak. Deretter var det lunsj der våre ferske reker var levert til lokal sushi leverandør som hadde laget sushi biter med disse råvarene. Ja, godt var det.

 

Færder Venstres ordførerkandidat Runar Bekkhus

Etter lunsj var det innlegg fra Fiskarlaget, næringslivet samt foredrag om rekrutering til fiskeryrket. Paneldebatt med Hvaler ordfører Mona Vauger om hvordan de med suksess har reddet rekruteringen til yrket i sin kommune. Fra Kalnes vgs. holdt 3 av elevene ett gnistrende innlegg om det å velge fiskeryrket, drømmer og muligheter. Hele seansen ble avsluttet med Niels Aall-Lyche fra Norwegian Shores om okt lokal verdiskapning fulgt opp med smaksprøver av lokal østers. En god start på middag og sosialt og politisk samvær. Om du lurte ja, middag egen fangede reker og lokal sjøkreps.

 

Totalt var dette 2 dager med meningsfylt arbeid, læring og gode politiske samtaler. En ting er sikkert Venstre heier på unge innovative initativtakere som tør å satse slike som Amalie og Tobias vil bringe Færder framover!