Uttalelse: Vi må beskytte naturen, lokalt og nasjonalt

Foto: cassinga, istock.com

Uttalelse vedtatt av årsmøtet i Oslo Venstre 2.-3. februar 2024:

Naturen er vårt livsgrunnlag, og dessuten en viktig kilde til menneskenes livskvalitet og rekreasjon. I Norge er minst 21 % av våre arter i ferd med å bli utrydningstruet, og tap av natur er den viktigste årsaken. Naturen har måttet vike for bygninger og veier. Effekten ett enkelt utbyggingsprosjekt har på naturen kan virke beskjeden, men summen av all utbygging over tid har stor betydning. Dette har den siste tiden bl.a. blitt synliggjort gjennom NRKs artikkel Norge i rødt, hvitt og grått. 79 kvadratmeter natur forsvinner hvert minutt i landet vårt. Også de mest sårbare og verdifulle naturtypene utsettes stadig for inngrep, som Oslofjorden der miljøtilstanden brues av både avrenning og bunntråling.

Som Norges hovedstad og største by, må Oslo ta en lederrolle i å unngå tap av natur, både innenfor kommunens grenser, og ved å føre en politikk som reduserer tapet av natur utenfor kommunen. Oslo Venstre vil stoppe den gradvise nedbyggingen av natur i Norge generelt, og i Oslo spesielt. Vi kan ikke bygge ned bit for bit lenger, vi må begynne å reetablere natur, bit for bit.

Oslos viktigste bidrag for å styrke naturen er å innføre arealpositivitet som prinsipp, reetablere natur i byen og stille strengere krav til fortetning i den videre byutviklingen.

Oslo Venstre vil at arealpositivitet skal være et mål i kommende kommuneplan (KPA). Det oppnår vi ved å etablere nye grøntområder i forbindelse med transformasjon av grå arealer, og å bruke rekkefølgekrav om å sikre økologisk kompensasjon og arealpositivitet i alle planforslag. Der inngrep er uunngåelig skal man i tråd med prinsippene i arealnøytralitet, ha avbøtende tiltak, restaurere tapt natur, og kompensere gjennom å opprette ny natur.

Markagrensen gjør at størsteparten av naturområdene i Oslo har en beskyttelse. Oslo Venstre vil bevare Markagrensa og innføre økologiske korridorer og nye verneområder for å bevare sårbar natur. Tiltak for idrett og friluftsliv skal gjennomføres innenfor rammene av Markaloven.

Parkagrensen skal gi en tilsvarende beskyttelse av natur i byggesonen i Oslo. Oslo Venstre vil beskytte eksisterende grøntområder, uavhengig av dagens reguleringsstatus. Oslo Venstre vil også etablere eller regulere minst 100 dekar med nye grøntarealer og parker innen 2027, og sørge for at disse områdene inneholder verdifull, stedegen natur.

Mens Oslo utvikler seg innenfor Markagrensen, så går mye av utviklingen i omkringliggende kommuner på bekostning av natur og kulturlandskap, og disse er blant de i landet med høyest befolkningsvekst.

Å bo i by er dessuten iboende mer arealeffektivt: Mens det i Oslo er i satt av 148 kvm bebygd areal per innbygger i kommuneplanen, er det i de meste sentrale Akershus-kommunene satt av 320 og 600 kvm bebygd areal per innbygger, og de mindre sentrale bruker over 1000 kvm med bebygd areal per innbygger. Spredt boligbygging fører også til ytterligere naturtap gjennom økt veibygging og lite arealeffektiv næringsutbygging.

For å hindre tap av natur som følge av byspredning i Oslo-regionen, må både arealpolitikken i de omkringliggende kommunene strammes inn, og må Oslo klare å ta unna en større andel av den samlede befolkningsveksten. Oslo Venstre mener det er viktig å få på plass en ny samordnet areal- og transportstrategi for Osloregionen som forplikter alle kommunene i Osloregionen til å bekjempe byspredning og tap av natur.

Oslo Venstre ønsker derfor å kraftig øke ambisjonsnivået for boligbyggingen i Oslo. Hvis antall boliger skal øke, samtidig som eksisterende grøntarealer og Marka skal beskyttes og nye parker skal etableres, krever det nødvendigvis høy utnyttelse på de områdene som bebygges. Oslo Venstre mener at høy utnyttelse kan gi god byutvikling, så lenge det bygges med kvalitet og grønt.

Arealpolitikk er i dag et kommunalt ansvar. Det finnes ingen oversikt over hvor mye areal som årlig blir bygget ned i landet, og hvor mye natur som dermed årlig forsvinner. Oslo Venstre mener at det må opprettes et nasjonalt register over all natur som blir bygget ned, slik at det i det minste finnes en oversikt over hva enkeltvedtakene om nedbygging i natur fører til i sum. Vi tror dette er viktig for bevisstgjøring av beslutningstakere. En av de største kildene til tap av natur i Norge er hyttebygging. Oslo Venstre er opptatt av at alle skal ha tilgang på naturopplevelser nær der de bor for å redusere presset for å etablere nye hytter, og vil innføre nasjonale regler som hindrer etablering og utvidelse av hyttefelt i urørt natur.

Et viktig virkemiddel for å få redusert bygging i natur, er at natur gis en økonomisk verdi. Oslo Venstre vil derfor at det innføres en nasjonal arealavgift som utbygger må betale dersom natur bygges ned. I dag har vi ingen slik verdisetting og arealavgift i Norge, som betyr at det i praksis ofte er billigere å bygge ned natur enn å bygge på allerede bebygd areal. Også naturen under vann må beskyttes. En av de største truslene mot naturmangfoldet i Oslofjorden er bunntråling. Det må forbys snarest.

Oslo Venstre vil:

  • Bevare Markagrensa og innføre økologiske korridorer og nye verneområder for å bevare sårbar natur. Tiltak for idrett og friluftsliv skal gjennomføres innenfor rammene av Markaloven.
  • Innføre en Parkagrense, etablere minst 100 dekar med nye grøntområder og natur i byen innen 2027 med verdifull, stedegen natur, og ha et mål om arealpositivitet i Kommuneplanens arealdel (KPA)
  • Bekjempe byspredning og tap av natur i Stor-Oslo regionen, gjennom at Oslo tar en større andel av befolkningsveksten i regionen
  • Stramme inn arealpolitikken i Osloregionen gjennom en revisjon av Regional plan for areal og transport i Oslo og Akerhus. Veksten i regionen må i større grad enn i dag skje innenfor eksisterende byggegrenser i de utvalgte regionale byene i regionen, og det må stilles krav om kommunale arealregnskap.
  • Satse på en byutvikling som kombinerer høy utnyttelse med kvalitet
  • At alle skal ha tilgang på naturopplevelser nær der de bor
  • Innføre nasjonale regler som hindrer etablering og utvidelse av hyttefelt i urørt natur.
  • At det innføres et nasjonalt register over all natur som bygges ned i hele landet, for å sikre beslutningstakere en status over nedbyggingen av norsk natur
  • At natur verdisettes og at det innføres en arealavgift når natur bygges ned, for at byutvikling og veibygging i mye større grad skal gjøres på naturens premisser, og åpne for at en slik avgift brukes til restaurering og gjenoppretting av natur andre steder
  • Få fortgang i gjenåpningen av Oslos hovedvassdrag
  • Jobbe for et forbud mot bunntråling i Oslofjorden for å redusere den totale belastningen på det marine økosystemet