En effektiv utviklingspolitikk – en investering i vår felles fremtid

Etter tiår med stor global utvikling, preges verden nå av krig, konflikt, dyrtid og klimakrise.

Det har gjort vondt verre for mange lavinntektsland, som fremdeles merker koronapandemiens konsekvenser.

Norge har både et moralsk ansvar og egeninteresse i å redusere globale utfordringer, og forbedre livskvaliteten til mennesker i fattige land. Det er nemlig i Norges interesse å sørge for en verden med mindre fattigdom, konflikt og klimaendringer. Konflikt og klimaendringer skaper internasjonal uro, gjør det nødvendig å prioritere ressurser til nødhjelp, og hindrer økonomisk vekst og stabilitet for norske og lokale bedrifter. Derfor er god bistand en effektiv investering i vår felles fremtid.

Norsk bistand skal løfte mennesker ut av fattigdom, skape økonomisk vekst, bekjempe klimaendringene og styrke menneskerettighetene. Venstre vil at Norge skal bruke bistandsmidlene slik at vi får utrettet mest mulig per krone. Det innebærer å prioritere tematiske områder der Norge har kompetanse, samt redusere og tydeliggjøre antall mål og satsinger. I tillegg må vi drastisk redusere antall land, partnere og prosjekter i norsk bistand.

Vi bør også prioritere tiltakene med størst dokumentert effekt, samt utvide bruken av resultatmål og effektivitetskrav, deriblant tilnærminger som “benchmark” og “beste praksis”.

Det er også viktig at med en tydeligere kategorisering av bistanden. Det innebærer blant annet mellom tiltak som skal oppnå kortsiktig eller langsiktig effekt, samt mellom globale fellesgoder og tradisjonell fattigdomsbekjempelse.

Samtidig er det et faktum at de store utfordringene verden står overfor ikke kan løses gjennom offentlige budsjetter alene. Derfor må det mobiliseres langt større private investeringer i lavinntektsland. Venstre mener Norge kan spille en lederrolle i dette arbeidet.

Derfor vil vi blant annet opprette og videreutvikle statlige garantiordninger for å mobilisere privat kapital og investeringer i utviklingsland. Det er imidlertid viktig at disse er av tilstrekkelig størrelse, og at det ikke settes av en tapsavsetning i statsbudsjettet.

Innlandet Venstre vil:

  • Fastholde på målet om 1% av BNI til bistand, og gradvis trappe opp til 1,4%, i henholdtil anbefalingene fra Sending-utvalget
  • At bistanden skal bli mer resultatorientert og kostnadseffektiv, og prioritere tiltakene som gir størst dokumentert effekt, som kontantoverføringer og vaksinasjonsprogrammer
  • Konsentrere bistanden på færre prosjekter og områder, både tematisk og geografisk
  • I større grad benytte seg av “benchmark”-standarder, og “beste praksis”-tilnærminger i bistanden
  • At regjeringen utarbeider en helhetlig stortingsmelding for utviklingspolitikken
  • Mobilisere større private investeringer til utviklingsland, blant annet gjennom bruk av statlige garantier
  • Utarbeide en investeringsinstruks for bistanden, for mer effektiv forvaltning av bistandsmidlene
  • Jobbe for at bistandsfinansierte fond i større grad må kunne vise til resultater for sluttbrukere i mottakerlandene, og evaluere resultatene fra norsk bistand til internasjonale finansinstitusjoner
  • At utgifter til mottak av flyktninger ikke skal inngå i bistandsbudsjettet
  • Øke klimabistanden, men at den ikke skal gå utover den tradisjonelle fattigdomsbekjempelsen
  • Øke kapitalbevilgningene til Norfund og Klimainvesteringsfondet
  • Redusere gebyrene for migrantoverføringer
  • Innlandet fylkeskommune og kommunene i regionen skal inngå vennskapssamarbeid med områder i utviklingsland gjennom vennskapsbyer.