– Et varmere, flerkulturelt samfunn

Venstre er oppriktig opptatt av å skape et varmere flerkulturelt samfunn. Samtidig vet vi at det er store utfordringer knyttet til dette. Målet er å bidra til at minoritetsbefolkningen kan utnytte sine ressurser og realisere sitt potensial til det beste både for det enkelte mennesket og for samfunnet, sa delegat Yousuf Gilani i integreringsdebatten fra talerstolen. Les innlegget hans her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Yousuf Gilani

Yousuf Gilani
Foto:

Norge er i dag et land med flerkulturelle trekk. Dette er verdifullt for oss alle. Men disse verdiene har vi ikke fått gratis. Det har krevd noe av oss alle. Og det vil kreve toleranse og kunnskap om mennesker, religioner og ulike kulturelle tradisjoner også i tiden fremover. Selv har jeg har alltid vært sterkt engasjert av arbeidet med å bygge broer mellom ulike tros- og livssynssamfunn og kulturer.

I dagens samfunn og med den utviklingen vi er vitne til, er det å kunne bidra til å øke den gjensidige respekten og forståelsen mellom ulike kulturer og trossamfunn både viktig og en kilde til stor inspirasjon.

Vi nordmenn er heldig som har tros- og livssynsfrihet, og med friheten følger også retten til fritt å praktisere sin tro eller sitt livssyn innenfor rammene av norsk lov. I menings- og ytringsfrihetens navn er det også legitimt å være kritisk til både innvandring og Islam, men å bevisst mistenkeliggjøre norske muslimer er ikke forsvarlig. Denne systematiske mistenkeliggjøringen, og et systematisk spill på fordommer er med på å skape et markant "oss/dem" samfunn. Et samfunn hvor alle i lengden blir tapere.

Utrivelig mistenkeliggjørelse

Klimaet i den offentlige debatten om innvandring begynner å bli utrivelig når mistenkeliggjørelsen får fortsette slik den nå gjør.

Frp og Arbeiderpartiet hevder i sin grunntanke at alle mennesker er født frie og likeverdige og skal ha like rettigheter, uavhengig av rase, kjønn, språk, religion, etnisk opprinnelse eller personlige oppfatninger. Vurdering av andre mennesker må derfor bygge på hvem de er og hva de gjør, snarere enn på hvilken etnisk gruppe eller tro og livssyn de tilhører. FrP og Arbeiderpartiet opererer altfor ofte med doble standarder, forsvar for enkeltmennesket når det gjelder etnisk nordmenn, og gruppetenkning når det gjelder innvandrere og spesielt muslimer. Er du innvandrer har du et handikapp i dagens norske samfunn, er du muslim har du to.

I motsetning til FrP og Ap tar Venstre inkludering og integreringspolitikken på alvor med individet i sentrum.

 Integrerings- og inkluderingspolitikken har vært altfor dårlig altfor lenge. Resultatet er gapet mellom majoritetssamfunnet og minoritetsbefolkningen som er økende. Derfor kjære landsmøte er det viktig at vi har en integreringspolitikk som virker.

Fyrtårn innen integrering
En verden som i stadig større grad er preget av globalisering, er det er viktig å stå samlet om sentrale fellesverdier i et lite land som Norge. Sammen må vi stå skulder ved skulder og prøve å skape et varmere norsk flerkulturelt samfunn. Alle kan vi motarbeide diskriminering, rasisme og hat, og fremme menneskeverd, toleranse og gjensidig respekt i et flerkulturelt fellesskap. 
Det gleder mitt flerkulturelle hjerte å se at Venstre setter seg mål for å være for å være et fyrtårn innen inkludering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**