Klima og miljø

Venstre vil være en pådriver for å prioritere og å gjennomføre vedtatt Klimahandlingsplan 2030 for Osloregionen. Det må utarbeides en regional delplan for miljø og klima i Buskerud.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Miljøvennlig

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Buskerud er av fylkestinget utpekt som et miljøfyrtårnsfylke. Fylkeshuset er miljøsertifisert. I kommende periode er det et mål for Venstre at fylkeskommunens ytre virksomheter (videregående skoler) også kan miljøsetifiseres.

Buskerud Fylkeskommune skal ta en aktiv rolle for å stimulere alle typer virksomheter til miljøsertifisering.Gjennom fylkeskommunens eget energiselskap Vardar AS bør det satses målbevisst på oppstart av prosjekter og tiltak som gir oss alternativ energi, og effektivisere eksisterende energinett.

Fylkeskommunen skal bidra til et godt vannmiljø gjennom vannregion Vest-Viken. Det vil gi positive effekter på naturmangfold, næringsutvikling, folkehelse og friluftsliv.

Vern av større områder til lands må kompenseres, slik at kommuner som får større arrealer båndlagt kan sikre god utvikling for det lokale næringslivet og innbyggerne,

Grønn arealplanlegging

Gjennom fylkesplanlegging ønsker Venstre å trekke opp mål og strategier for bærekraftig utvikling. Fylkeskommunen må samarbeide om grønn arealplanlegging med kommuner og næringsliv. Utvikling av bo-områder, næringsarealer og offentlig virksomhet i bynære områder må planlegges slik at det fører til redusert transportbehov.

Hav og miljø

Foto: Erling Svensen

Helhetlig verneplan for Oslofjorden og Drammensfjorden
Buskerud Venstre ønsker å verne Drammensfjorden og Oslofjorden mer systematisk og helhetlig. Det er viktig med hensyn til fjordenes helsetilstand, det biologiske mangfoldet og truslene som overfiske, økt bruk, trafikk og nedbygging av strandsonen medfører.

Venstre vil:

opprette flere marine verneområder i indre og ytre Oslofjord samt i Drammensfjorden.
beskytte utsatte fiskearter gjennom fangstrestriksjoner og økt kontroll slik at vi får en økning av fisk i fjordene og opprettholder bærekraftige fiskestammer. Fritidsaktiviteter og kontrollert fiske må fortsatt være tillatt.
kartlegge det biologiske mangfoldet i fjordene — over og under havoverflaten
styrke oljevernberedskapen og havariberedskapen.
gjennomføre de rensekrav Norge har underskrevet knyttet til Nordsjøavtalen:
utarbeide en felles handlingsplan i samarbeid med berørte kommuner for fjerning av ulovlige stengsler rundt hele Oslofjorden og Drammensfjorden.
Kreve systematisk måling av luftkvalitet i byene i fylket med tanke på tiltak for å forebygge helseskader
venstre ønsker i nær dialog med grunneiere og naturvernere å øke skogvernet i fylket og avsette nye skogsområder i fylket til vern
dette forutsetter lokal forvaltning av nye verneområder

Les resten av programmet her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**