Fullt gjennomslag i helsespørsmålet!

På Venstres landsmøte i midten av april vedtok ein i sitt stortingsvalprogram at Stortinget skal vedtai ein rullerande nasjonal helseplan som definerar og konkretiserar sjukehusstrukturen, behandlingstilbodet og dei overordna prioriteringane i helsevesenet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Geir Angeltveit, Trine Skei Grande, Terje Breivik og Anne Marit Buer, Venstres landsmøte.

Geir Angeltveit, Trine Skei Grande, Terje Breivik og Anne Marit Buer, Venstres landsmøte.
Foto: Jo Straube

Geir Angeltveit frå Stord Venstre gjennomførte ei underskriftskampanje. Og samla inn godt over 500 underskrifter, hovudsakeleg frå Stord, og overleverte desse til Venstres partileiar Trine Skei Grande, som lova å ta desse vidare og stilla eit spørsmål på Stortinget kring denne spesifikke saka.

Det spørsmålet er no sendt inn og lyder;
«Hvordan vil helseministeren definere tjenestetilbudet som bør være tilstede ved et lokalsykehus, og vil helseministeren ta initiativ til at Stortinget får ansvaret for å fastsette hvilke funksjoner et lokalsjukehus må ha?» – Trine Skei Grande.

http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=57248

Trine Landsmøtet

Foto: Jo Straube

«Regjeringsplattformen, Soria Moria II, har stadfestet at ingen lokalsykehus skal legges ned og at de skal beholde akuttfunksjoner og fødetilbud, noe som daværende helseminister Anne Grethe Strøm Erichsen bekreftet i sitt svar i dokument nr. 15:464 (2010-2011). Likevel mottar spørsmålsstiller flere henvendelser fra lokalbefolkning, ansatte og støttegrupper ved ulike lokalsykehus som melder om økt sentralisering av flere viktige tjenester bort fra lokalsykehusene.

Helse Fonna startet som et helseforetak med tre likestilte lokalsykehus, men siden opprettelsen av helseforetaket har flere tjenester ved Stord Sykehus, Odda Sykehus og Valen Sykehus blitt nedbygd og sentralisert til Haugesund. En fortsatt nedbygging av lokalsykehusene vil resultere i at tilbudet i Sunnhordland og Hardanger-regionene blir utarmet og dette skaper stor utrygghet for de som bor der.» er begrunninga som Trine Skei Grande har vidareført.

På Venstres alndsmøte så blei det beslutta i stortingsprogrammet at Venstre meinar lokalsjukehusa skal minimum ha følgjande funksjonar: Akuttberedskap innan indremedisin, generell kirurgi og enklare ortopedi, fødetenestar samt anestesi tilstrekkeleg for kirurgi, akutt indremedisin og fødselshjelp, og i tillegg røntgen og laboratorietenester som minimum dekkar behovet for akuttbehandling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**