Vil stoppe storsykehusutredning

Venstres gruppeleder i fylkestinget Evind Brenna fremmet på vegne av Venstre,Høyre og Frp i dag et forslag om å stoppe videre storsykehusutredninger til en samfunnsanalyse kommer på bordet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– Rett over gata for dagens møtested her på Fagernes bygges det nå et lokalmedsinsk senter til 280 millioner kr i regi av kommunene i Valdres. Helt uten at Sykehuset Innlandet er delaktig og sier noe om hva dde ønsker skal være innholdet i dette senteret. Samtidig sier Lang ree at det er slike sentre de ønske seg i Oppland. I Hedmark, derimot, sier Lang Ree at Tynset sykeus skal bestå som lokalsykeshus med akuttfunskjoner, sa Brenna.

Han stilte spørsmål ved hvorfor to regioner som er helt like i befolkningsgrunnlag, avstander og beliggenhet, skal behandels helt ulikt.

Eivind Brenna

Eivind Brenna
Foto: Venstre

Venstre, Høyre og Frps forslag:
Fylkestinget forutsetter at Sykehuset Innlandet (SI) avventer ytterligere planlegging av et storsykehus til en samfunnsanalyse har konkludert om ett eller tre sjukehus rundt Mjøsa er å foretrekke.

Viktige spørsmål som må avklares:
Hva betyr strukturen for viktig arbeidsplasser i kommunene.
Hva betyr det for bosettingsmønsteret i regionen.
Hvilke transportbehov oppstår.
Klimaperspektivet og konsekvenser for lengre kjørevei.
Kompetanseutvikling i nåværende sjukehus til et eventuelt nytt sykehus er på plass.
Samhandlingsreformens konsekvenser for strukturvalg.
Responstida for øyeblikkelig hjelp blir viktig å avklare.
Det er politisk umulig å ikke ha noe sjukehus i Oppland samtidig som Hedmark skal beholde Tynset, Kongsvinger og et nytt storsykehus.
En nasjonal sykehusplan og konsekvenser for Oppland av Osloprosessen og utbyggingen på Ahus bør avklares i en samfunnsanalyse.

 Ketil Kjenseth

Ketil Kjenseth
Foto: Venstre

Venstres Ketil Kjenseth fulgte opp i debatten med at forutsetningene som noen har lagt til grunn for et storsykehus i innlandet i enda mindre grad enn før finnes:
– Nå må vi si Ut med Innlandet, sa Kjenseth. Drømmen om et innlandsuniversitet er knust. Med det er drømmen om et universitetssykehus like knust. Etter mitt syn har den aldri vært aktuell. Men det som er viktig nå er å få på plass en nasjonal sykehusplan. Det vil si noe om innholdet i ulike sykehustyper, struktur og investeringer i bygg.
– I tillegg til en samfunnsanalyse må Helse Sørøst legge fram en status for Oslo-prosessen, før vi får en “Stor-Oslo Nord” – strategi for et lite storsykehus som har som ambisjon å avlastre Oslo og ikke ha pasienten i Oppland i sentrum, sa Kjenseth.
– I praksis er det Hamar som får tiltakene for å etablere en Stor-Oslo Nord – strategi. Det blir nå 4-felts E6 og dobbeltspor til Hamar. I lys av dette kan det for noen være tilforlatelig å tenke “avlastningsstrategi” for Oslo-området, fordi det kan være det beste økonimiske alternativet.
For pasiente i Oppland er imidlertid dette en svært dårlig strategi, sa Kjenseth.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**