Budsjettet i fylkestinget: Prioriteter skolen igjen

Venstre holder sine løfter og satser igjen i hovedsak på skolen i sitt budsjettforslag for 2010 i fylkestinget. I tillegg foreslår Venstre å bruke noe mer penger på miljø og kultur.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Skolen
Venstre ønsker å styrke skolen og satse mer på ledelse og lærere. Derfor prioriterer Venstre 6,9 millioner mer på innholdet i skolen.

Venstre ønsker også å gjenopprette danselinja på Halden vgs, samt opprettholde Service og samferdsel på Greåker vgs og på Malakoff vgs. I sommer bestemte flertallet i fylket, Ap, SV, Sp og KrF, med H på slep, en rekke endringer i skoletilbudet.

Elever

Foto: F. Wika

Venstre støtter derimot de som mener at noen av skolene må få beholde sine tilbud. Dans i Halden fordi dette er det eneste stedet i fylket som har et samlet tilbud med dans, drama og musikk. Greåker fordi dette er en del av skolens reiselivssatsing og Malakoff fordi tilbudet og miljøet fungerer godt.

Venstre vil derimot foreslå en bredere gjennomgang av tilbudsstrukturen sett opp mot totaltilbudet i den enkelte region, frafall/gjennomføring og historiske tall for hvilke elever som søker seg hvor. Det skal tas hensyn til fagsammensettingen på den enkelte skole samt i regionene i forhold til å utvikle gode læringsmiljøer, også på tvers av utdanningsprogrammer.

Skolesektoren styrkes med 3,9 millioner kroner mens det omfordeles ytterligere 3 millioner.
Av dette styrkes Voksenopplæring og Ungt entreprenørskap med kr 200.000,- hver. Andre området som styrkes spesifikt er skoleledelse (0,5 mill), etter- og videreutdanning av lærere/rådgivere i tråd med kompetansekartleggingen i skolen (1 mill), samt skolebøker (1 mill).

Skog hvitveis tre trær

Foto: Bjørg Lien

Friluftsliv og miljø
Det settes av 0,5 millioner kroner til arbeidet med klimaplan/-tiltak.
Ikke reserverte midler på Regionalfondet, kr 300.000,- benyttes til prosjektet Urbane naturkorridorer (søknad fra Naturvernforbundet i Østfold).

Kultur
Kulturområdet styrkes generelt med kr 450.000 til barn og unge, frivillige organisasjoner og som tilskudd til fordeling på enkeltinstitusjoner som Spydeberg prestegård og Studium Actoris. I tillegg gis det direkte tilskudd på kr 200.000 hver til Askim kulturhus og Nonstop-festivalen i Moss. Det betyr at kulturhuset da vil få en samlet støtte på 450.000 kroner. Dette er et prioritert kulturelt fyrtårn i indre Østfold mens festivalen er en viktig regional kultursatsing som Venstre mener det er viktig å satse videre på. Museene får 250.000 ekstra.

Hovedtall:
Venstre omprioriterer og styrker skolebudsjettet med til sammen 6,9 mill kr.
Venstre vil bruke kr 800.000,- ekstra på klima og miljø.
Venstre vil styrke kultursektoren med 1,1 mill kr.

Sedler

Foto: Venstre

Bevilgning:
Ledelse i skolen: 0,5 mill kr
Etter- og videreutdanning av lærere og rådgivere: 1,0 mill kr
Trykte læremidler: 1,0 mill kr
Ungt entreprenørskap 0,2 mill
Voksenopplæring: 0,2 mill
Styrking av rammen for skolene: 4,0 mill kr
Klimaplanarbeid: 0,5 mill kr
Urbane naturkorridorer: 0,3 mill kr
Andre kulturaktiviteter: 0,45 mill kr
Askim kulturhus: 0,2 mill kr
Nonstop-festivalen i Moss: 0,2 mill kr
Museer: 0,25 mill kr
Totalt: 8,8 mill

Dekning:
Skolefrukt/-frokost: 3,0 mill kr
Avsetning Regionalfondet/overskudd: 4,8 mill kr
Omstillingsmidler ved overtallighet: 1,0 mill kr
Totalt: 8,8 mill kr

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**