Senk terskelen til valglokalet

Politisk uttalelse fra Akershus Venstres årsmøte: Akershus Venstre ber regjeringen senke terskelen til valglokalet, ved å ta initiativ til at alle førstegangsvelgere som er elever i videregående skoler kan forhåndsstemme på skolen de går på i forkant av høstens stortingsvalg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Akershus Venstre vil ha valglokaler på videregående skoler.

Akershus Venstre vil ha valglokaler på videregående skoler.

Hvis kommunene får midler kan det gjennomføres en forsøksordning med valglokaler på de videregående skolene de 2 — 3 siste ukene før valget, der elever med stemmerett kan avlegge forhåndsstemme. Dette vil bidra til å senke terskelen til valglokalet radikalt.

Regjeringen v/Kunnskapsdepartementet har fått laget boken "Sånn er det bare" for å inspirere førstegangsvelgere til engasjement og valgdeltagelse. Bevisstgjøring av en ny gruppe velgere er flott. Men det bør likevel gjennomføres mer konkrete tiltak for å øke valgdeltagelsen.

Ved å opprette valglokaler på videregående skoler senkes terskelen til valglokalet, bokstavelig talt. Elevene kan bruke opp til tre uker før valget på å bestemme seg. Kritikken som er blitt fremsatt om at skoledebattene er showpreget og lite informative blir mindre relevant. Elevene kan skaffe seg informasjon fra flere kilder, og stemme når de vil. De trenger ikke vente på skoledebatten, hvis de allerede har bestemt seg. Og skoledebatten trenger heller ikke å bli den viktigste hendelsen elevene husker fra valgkampen når de går inn i valglokalet.

Akershus Venstre oppfordrer kunnskapsminister Kristin Halvorsen til å samarbeide med kommunalminister Liv-Signe Navarsete, som er ansvarlig for valgavviklingen, om å få gjennomført dette tiltaket som en forsøksordning over hele landet ved stortingsvalget 2013.

Vedtatt av Akershus Venstres årsmøte 10.2.2013.

Mer fra årsmøtet:
Uttalelse: Prioriter Akershus-pendlerne
Uttalelse: Grønn utvikling av Holmen
Uttalelse: Senk terskelen til valglokalet
Borghild Tendens innledning om samferdsel
Video: Abid Q. Rajas tale til årsmøtet

Motta regelmessige nyheter fra Akershus Venstre – abonner på nyhetsbrevet vårt

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**