Byens nye storstue — Nye Deichmanske hovedbibliotek

Byrådet legger i dag frem forprosjektet for nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Det nye biblioteket kan være operativt i løpet av første halvår 2017. — Nye Deichman i Bjørvika blir ikke bare et bibliotek, men et nasjonalanlegg for kultur og kunnskap, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


— Den investeringen vi legger opp til, på 1,8 milliarder kroner, er en fremtidsrettet investering i byens best besøkte kulturinstitusjon. Vi regner med over to millioner besøkende hvert år i det nye hovedbiblioteket, fortsetter byråden.

En kultur- og kunnskapsallmenning
Deichmanske bibliotek skal møte fremtiden gjennom å bevare det beste av bibliotekets kjernetilbud samtidig som en ny kulturallmenning skal utvikles. Biblioteket skal inspirere til lesing og legge til rette for at kunst, kultur og informasjon av høy kvalitet blir et tilbud for alle brukere.

Hallstein Bjercke

Foto: Privat

Det nye biblioteket skal bli litteraturens viktigste arena, men også en flerbruksarena for kunnskap, kompetanse og kulturopplevelser, tilgjengelig for alle. Biblioteket vil i større grad enn i dag være et sted der Oslos befolkning kan møtes og ta del i større og mindre arrangement og møter, og et sted for innovasjon og nyskaping.

Fremtidens bibliotek
Det nye hovedbiblioteket vil gi rom for både bøker og digital formidling av innhold. Kildene er tilgjengelig over alt, men å gjenfinne og samle den beste informasjonen på internett, fra andre bibliotek, arkiv, universitet og undervisningsinstitusjoner er viktigere enn noen gang. Bibliotekets oppgave er å finne, sette sammen, presentere og gjøre ulike typer tekst og informasjon tilgjengelig og skape merverdi for bibliotekets brukere. Dette vil bli gjort gjennom utstillinger og ulike digitale tilbud i bygget, men også på andre plattformer.

Det vil legges vekt på bruk av moderne tekniske løsninger for at man på egen hånd skal kunne navigere seg i bibliotekrommet og finne frem til det man leter etter. Selvbetjening av tjenester vil øke servicegraden for brukerne og bidra til å effektivisere den daglige driften.

De fleksible løsningene for bygget, som kan tilpasses et vekslende behov, vil komme et stort antall brukere med ulike forventninger i møte. Med et dynamisk innhold kan man om ønskelig vise nye presentasjoner og legge til rette for nye opplevelser hver dag.

Bibliotek

Foto: Microsoft

Kostnader
Nye Deichmanske hovedbibliotek er beregnet å koste 1,791 milliarder kroner, etter refusjon av merverdiavgift og tilskudd fra ENOVA (netto investeringskostnad per 1.1.2012). Dette er en totalkostnad som inkluderer byggekostnader, tomt, administrative kostnader, interiør, IKT og applikasjonsutvikling.

Investeringsrammen, som også inkluderer merverdiavgift, prisstigning og renter i byggeperioden, er satt til 2,598 mrd (brutto investeringskostnad per 1.7.2016).

Netto årlige driftsutgifter for det nye hovedbiblioteket er beregnet til 64 mill. kroner (eks. mva). Tilsvarende kostnader i dagens hovedbibliotek er 57 mill. kroner (eks. mva). Det har vært arbeidet målrettet for å holde driftskostnadene nede, noe som gjør det mulig å drive et moderne og langt større bibliotek med kun en liten økning i driftskostnadene.

Noe for alle
Det nye biblioteket får fem etasjer. På gateplan blir det en rekke tilbud og aktiviteter som skaper folkeliv og røre, mens det blir gradvis roligere oppover i etasjene.

Biblioteket vil ha tre innganger fra gateplan og alle leder til samme torg som blir utgangspunktet for opplevelsene i resten av bygget. Her vil publikum umiddelbart kunne orientere seg for å finne frem til det de leter etter, men det er også satt av plass til overraskelser og smakebiter fra bibliotekets samlede tilbud. Her finnes restaurant og kafé, samt generell kulturinformasjon for hele byen. Torget vil bli en inngangsport til Deichmanske bibliotek og kulturbyen Oslo. Fra torget er det adgang til underetasjen som har et plenumsrom og andre felleslokaler som gir som for ulike arrangementer, debatter, kurs og filmvisninger. Her er også de store magasinene for bibliotekets boksamling.

Bjørvika, illustrasjon, tegning

Foto: Statsbygg

I andre etasje står fortellingen i sentrum, her finnes skjønnlitteratur fra hele verden. Her blir det også kafé med uteservering og områder spesielt tilrettelagt for barn.

Tredje etasje endrer seg fra dag til dag. Her bestemmer brukeren innholdet. Nye medier og ny teknologi er tilgjengelig for alle som ønsker å utforske sine kreative sider. Et digitalt verksted legger til rette for å skape og dele idéer. Film, dataspill, musikk, tegneserier og populærkulturen vies stor plass her.

I fjerde etasje finnes fysiske og digitale medier som forenes for å gi alle muligheten til å oppdage ny kunnskap. Et eksperimentarium er tilgjengelig for å utforske ny viten i praktiske omgivelser. Her finnes også kurs- og grupperom.

Femte etasje er stedet for fordypning og konsentrasjon med fagbøker, den opprinnelige Deichmansamlingen og slektshistorie. Her legges alt til rette for dypdykk i litteraturen, og det finnes arbeidsplasser som er skjermet for støyen fra resten av bygget.

Et svært miljøvennlig bygg
Det nye hovedbiblioteket gir Oslos innbyggere et moderne og dynamisk bygg. Bygget blir et av de mest miljøvennlige kulturbygg i Norge, og prosjekteres med passivhusnivå på energiforbruk. Bygningskropp, fasade, materialvalg, belysning, ventilasjon med mer er planlagt ut fra miljøperspektivet. For eksempel benyttes lavkarbonbetong og resirkulert stål, aluminium og gips i konstruksjonen, og de diagonale lyssjaktene gir en energieffektiv belysning.

En attraksjon i Bjørvika
Deichmanske bibliotek er den best besøkte kulturinstitusjonen i Oslo. Hovedbiblioteket har med en halv million besøkende i året en unik posisjon som samlingssted for byens befolkning. Plassert rett ved byens kollektivknutepunkt har det nye hovedbiblioteket et stort potensial for enda flere brukere, og anslaget ligger på to millioner besøkende hvert år.

Den sentrale plasseringen og en mye mer synlig posisjon i bybildet vil gjøre det nye biblioteket til en attraktiv møteplass og en viktig turistattraksjon, og vil bidra til å skape liv og publikumsaktivitet i den nye bydelen Bjørvika.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**