Et dårlig forslag fra SV for å dempe boligmarkedet

SV vil ha økt boligskatt på sekundærbolig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Borgheim, sentrum på Nøtterøy

Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

SV har rett i at boligprisene er høye i Norge, men å innføre skatt på bolig nr. 2 vil heller forverre situasjonen. Skatt på sekundærboligen vil føre til at huseier øker leien for utleieboligen og dermed forlenger tiden for opparbeidelse av egenkapital for kjøp av egen bolig. Dette vil i tilfelle være usosialt.
SV har tradisjon for å være flinkere til å fordele eksisterende kapital og ikke minst andres ressurser og mangler evnen til å tilrettelegge for økt verdiskaping.
I Lier har vi vedtatt i handlingsprogrammet at det i forbindelse med avsatte investeringsmidler til boligpolitiske virkemidler vurderes ulike gjenkjøpsmuligheter.(hjemkjøp) som sikrer at utsatte grupper på sikt kan eie egen bolig, populært kalt “leie til eie”. Slike ordninger kan organiseres i samarbeid med Husbanken og kommunale eindomsutviklings-etater/selskap. Ordningen vil virke stimulerende for mer boligbygging og slikt sett bidra til økt verdiskaping. Erfaring viser dessuten at det er større slitasje og mindre investeringer i utleieboliger. “Leie til eie” vil således virke forebyggende på bruk og vedlikehold. Tiltaket vil dessuten virke konstruktivt og gi flere anledning til å komme inn på boligmarkedet. Vi ser nemlig en klar tendens at det er enklere å kjøpe egen bolig hvis man har kapitalsterke foreldre.
Et tips til SV: Ha mindre fokus på å straffe “de rike”, men heller tilrettelegge for dem som trenger det mest.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**