Budsjettet: Venstre er utenfor samarbeidet

Som kjent har Høyre, FrP, KrF og Bygdelisten (EDB) blitt enige om å lage et felles forslag til budsjett for Eidsvoll. Venstre har valgt å stå utenfor. I et innlegg på s. 8 i dagens EUB begrunner Venstres kommunestyrerepresentant hvorfor. Les innlegget her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


30.oktober i år intervjuet vi Knut Bakkehaug om hvilke prioriteringer Venstre har i Eidsvoll kommunes budsjett for 2014. Da var rådmannens forslag til budsjett ikke offentliggjort enda, men 05.november hadde formannskapet og de øvrige gruppelederne (V og EDB) budsjettkonferanse. Der ble forslaget til budsjett fra rådmannen fremlagt.

KrF offentliggjorde budsjettsamarbeidet
Dagen etter budsjettkonferansen 05.november offentliggjorde KrFs Tord Langmoen (kommunestyrerepresentant) gjennom et interjvu i RB at det foregikk forhandlinger mellom de borgerlige partiene Høyre, FrP, KrF og Bygdelisten om budsjett. [eksternlink#http://www.eub.no/article/20131111/ARTICLE/131119992]

Venstre en ikke unaturlig partner
EUB skrev også om budsjettforhandlingene, og hadde en leder om samarbeidet 13.11 (“Samling mot skatt og for salg”). Der skrev EUB om Venstres rolle: “Venstre og Senterpartiet har begge takket nei til å bli med i samarbeidet”, og i tillegg:

“Det er all grunn til å ønske partiene lykke til med å finne alternativer til eiendomsskatt. Men uansett om de klarer det har partiene ikke flertall i kommunestyret alene. Selv ikke med støtte fra Venstre, som ikke er en unaturlig partner for denne borgerlige konstellasjonen.”

Så hvorfor står Venstre utenfor budsjettsamarbeidet?

Svaret kommer i nedenstående innlegg, som kommunestyrerepresentant Knut Bakkehaug har på trykk i EUB idag (opprinnelig overskrift var Venstre utenfor budsjettsamarbeidet):

Venstre er utenfor
Lørdag 09.11 kunne vi lese i EUB at de borgerlige partiene Høyre, FrP, og KrF, pluss Bygdelisten er enige om å lage et felles budsjettforslag for Eidsvoll. Venstre står utenfor, og noen lurer sikkert på hvorfor. Vår begrunnelse kan oppsummeres slik; samarbeidet mangler substans, åpenhet og troverdighet.

Substans: Det borgerlige budsjettsamarbeidet mangler reelt innhold. Det eneste man er enige om er at man skal unngå eiendomsskatt. Så skal man bli enige om et budsjett. Venstres viktigste mål er å bidra til gode tjenester for innbyggerne – og det skal vi klare uten eiendomsskatt. Vi offentliggjorde våre prioriteringer for neste års budsjett og handlingsplan i en artikkel på vår hjemmeside 30.oktober. Hvilke ambisjoner og mål — ut over å unngå eiendomsskatt— har de samarbeidende partiene?

Åpenhet: Partiene skulle inngå en hemmelighetspakt; man skulle ikke snakke om egen politikk før forhandlingene var ferdige, og man skulle ikke fortelle noen at det ble forhandlet om budsjett. Å forhandle om budsjett burde være en ærlig sak, som det ikke er nødvendig å holde hemmelig. Noen forsøkte kanskje å ri to hester? Hvis de borgerlige partienes budsjettsamtaler ikke førte frem, ville kanskje FrP gå tilbake til Ap? Ikke å snakke om egen politikk fordi man forhandler om kompromisser er meningsløst. Hvis man ikke kan fortelle hva man ville prioritert i sitt eget budsjettforslag, hvordan skulle velgerne kunne vurdere hvor langt partiene har strukket seg fra sitt opprinnelige utgangspunkt for å oppnå enighet?

Knut Bakkehaug i Eidsvoll Venstre

Foto: Venstre

Troverdighet: Det borgerlige budsjettsamarbeidet mangler troverdighet av tre grunner. For det første vil den som leter i møtereferater fra kommunestyret, formannskapet og utvalgene det siste året ikke finne spor av at det som nå skal åpenbares for all verden; et borgerlig samarbeid. Partiene fremmer knapt egen politikk, stemmer ikke for andre partiers forslag, eller fremmer felles forslag. Det borgerlige samarbeidet er ikke bygget sten på sten. Men i forbindelse med budsjettet skal man vise frem et helt slott. Det blir et luftslott. Det mangler et fundament.

For det andre er dette samarbeidet tuftet på en manglende avklaring fra FrPs side. FrP burde annonsert offentlig at man ikke lenger er bundet av budsjettsamarbeidet med Ap. I stedet kan ordfører Einar Madsen (Ap) i EUB lørdag til sin overraskelse lese at budsjettpartner FrP har gått til sengs med andre. Uten å fortelle at man har gjort det slutt med Ap. Det er uryddig.

For det tredje skal partier som har sviktet et borgerlig samarbeid og partier som knapt viser frem egen politikk bli enige om budsjett, Vi aner ikke hva de andre partiene vil eller står for politisk i Eidsvoll, og vi er nok ikke alene om å lure på hva de vil. Disse skal nå lage budsjett som skal skape grunnlag for et flertall ved valget om to år. De begynner i gal ende, med for smalt grunnlag og på sviktende premisser.

Venstre ønsker et skifte i Eidsvoll. Vi kommer til å jobbe for det. Vi kommer til å fortsette å synliggjøre egen politikk frem mot valget i 2015. Vi venter i spenning på de andre partienes konkrete forslag til felles politikk og kompromisser i sak etter sak i kommunestyret, formannskapet og utvalgene. Et troverdig samarbeid må bygges sten på sten. Bare slik får det reelt innhold, som velgerne kan vurdere om de vil gi sin tillit.

Knut Bakkehaug, kommunestyrerepresentant Eidsvoll Venstre

Innlegget stod på s. 8 i EUB 18.11 2013.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**