Ski Venstres arbeid for miljøet

Foto: Ingelin Winters

Ski Venstre har i perioden 2011-2015 vært en pådriver i mange miljøsaker i Ski kommune. Her kan du lese om de viktigste sakene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

I perioden 2011-2015 har Svein Kamfjord, Geir Hammer og Camilla Hille representert Ski Venstre i kommunestyret. Dette betyr 3 av 41 plasser i kommunestyresalen.

Det å være få betyr ikke å være ubetydelig. Vi har vært tro mot vår politikk og det programmet vi gikk til valg på i 2011. Nå står vi foran et nytt valg, og det er på tide å se litt i bakspeilet før vi vender blikket fremover mot perioden vi skal inn i.

Miljøsaker der Ski Venstre har spilt en betydelig rolle:

  1. I Formannskapet la vi frem forslag om å ta ut all dyrka mark fra kommunedelplanen for Ski Øst. Ingen andre stemte for, men ettersom tiden gikk, og planene var gjennom flere behandlinger fikk vi gjennomslag for å ta ca 200 mål dyrka mark ut av planene.
  2. Vi bremset Kommunestyrets iver etter å bygge høyt og fort, og fikk debatten over i et spor som handlet om Ski (sentrum spesielt) som et godt sted å leve, der både gode uteområder, estetikk og miljø måtte vektlegges. Venstre fikk flertall for forslag om å binde videre regulering opp mot planer for blå-grønn struktur.
  3. Venstre har alltid lagt vekt på å tilrettelegge for gang- og sykkelveier i kommunen. I planene for Ski sentrum, vest og øst legges det til grunn at hovedveksten i trafikk skal tas med kollektivtrafikk, med gående eller med syklende.
  4. Allerede for 8 år siden kjempet Venstre for økt hyppighet på matebussene i områdene rundt Ski. Siden har vi sett en jevn økning i avganger – en økning vi ønsker å forsterke i årene som kommer med utvikling av blant annet Ski Øst og nytt sentrum på Langhus.
  5. Venstre stilte tidlig spørsmål om ikke det var en bedre ide å legge bussterminalen for Ski på Vestveien, noe de andre partiene etterhvert også er blitt for. Ideen ble stoppet av fylket, som ikke ville ha en “oppsplitting” av terminalen. Resultatet vil dessverre være 30 busser inn og ut av sentrum i rush-tida.
  6. Ski Venstre foreslo å få etablert kommunale ladestasjoner for el-biler, med mulige midler til dette fra fylkeskommunen. Vi fikk ikke støtte for forslaget da, men senere har de andre partiene kommet etter. Det samme gjaldt forslaget om at vi skulle ha miljøvennlige el-biler ved utskifting av kommunale biler.
  7. Venstre la inn forslaget om å ikke lage turveier over jordene til gårdene Ensjø og Roaas, og fikk enstemmig støtte i Plan- og byggesaksutvalget.
  8. Venstre har helhjertet støttet planene om gang- og sykkelvei mellom Kråkstad og Ski.
  9. Vi støtter oppunder etableringen av nasjonalpark i Østmarka, og samarbeider med Oslo og andre lokallag i Venstre for å få dette til.
  10. Venstre pekte tidlig på manglende samarbeid og næringsutvikling i kjølvannet av forskningen som skjer på vårt nærmeste universitet på Ås, og foreslo å gå i dialog for å få til noe på dette. I dag er det inngått samarbeidsavtale mellom kommuner, fylket og NMBU for nettopp å få til ny næringsutvikling med utgangspunkt i Campus Ås.
  11. I Plan- og byggesaksutvalget har Venstre foreslått å stanse videre planlegging av jorddeponi på Hanakropp i Skotbu, basert på de innspill Naturvernforbundet og andre har kommet med.
  12. Venstre var pådriver for at veisalt skulle utfases i løpet av 2015.
  13. I behandlingen av hensettingsspor for Østfoldbanen fremmet Venstre forslag om å spare dyrka mark. Ble dessverre nedstemt av H, FrP og Pp.

For mer informasjon om hvordan vi vil jobbe for miljøet og andre viktige saker i Ski, kan du lese programmet for 2015-2019.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**