Ski Venstre: Utbyggingen av Furumo må stoppes

Kommunestyret i Ski behandler onsdag reguleringsplanen for Furumo, et skogs- og engområde nord for Solborg bo- og aktivitetssenter langs Eikjolveien. Rådmannen innstiller på å tillate utbygging av 71 boenheter her, og har så langt fått støtte fra H, Ap, FrP, KrF, Sp og SV i Plan- og bygningsutvalget. Venstre stemte imot.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Hvorfor stemmer Venstre imot?

  • Utbyggingen øker presset på de sårbare naturreservatene i nærheten, Rullestadtjern og Midtsjø.
  • Utbyggingsområdet ligger 2,3 kilometer unna Ski stasjon, og vil øke bilbruken betydelig.
  • Utbyggingen er ikke vurdert i forhold til den nylig vedtatte Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus som Ski kommune er forpliktet på, og som alle partiene i Fylkestinget unntatt FrP stemte for før jul.

På denne bakgrunn vil Ski Venstre onsdag fremme forslag om å utsette behandlingen av reguleringsplanen, og be rådmannen komme tilbake med en vurdering av den foreslåtte reguleringsplanen opp imot retningslinjene i den nylig vedtatte Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus.

Saken er prinsipielt viktig, fordi den blir en prøvestein på om de andre partiene er villige til å se arealplanene i Ski kommune opp imot den nye regionale planen, og gjøre de endringene og tilpasningene planen ber oss om. Og bare så det er sagt; alle partiene i Fylkestinget stemte for planen, med unntak av FrP.

Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus

Den regionale planen som ble vedtatt før jul, har klare formuleringer om hvilke områder som bør bygges ut og ikke fremover, i hvilken rekkefølge de skal bygges ut og hvordan vi som kommune bør behandle områder som ligger inne i kommuneplanen for utbygging, men som ikke er regulert (slik som Furumo).

Hovedhensikten med planen er å legge til rette for befolkningsveksten i hovedstadsregionen, og samtidig ivareta nasjonale mål for klima, transport, dyrka mark og naturmangfold.

Et bærende element er at regionale sentre som Ski skal utvikles innenfra og ut, at boligutbygging skal skje i tilknytning til eksisterende kollektivknutepunkt og at arealutnyttelsen skal være høy nær sentrum og avtakende utover. Yttergrensen for boligbygging rundt regionale sentra som Ski er satt til 2 km fra sentralt kollektivknutepunkt, blant annet for å redusere bilbruk. (Furumo ligger 2,3 km fra Ski stasjon)

For å oppnå dette er Regional plan også tydelig på at arealer som allerede ligger inne i kommuneplaner med boligformål, men som ennå ikke er regulert (slik som Furumo), må vurderes på nytt og begrunnes særskilt dersom man ønsker å opprettholde planlagt boligutbygging utenfor 2 kilometers grensen.

“For å få til en kursendring i tråd med regional plan er det nødvendig å vurdere uregulerte utbyggingsarealer i dagens kommuneplaner på nytt.» (Regional plan s. 5)

“Vurdering av områder i gjeldende kommuneplan: Det forventes at områder avsatt i gjeldende kommuneplaner til hovedformål bygg og anlegg, som ikke er regulert pr. vedtaksdato for den regionale planen for areal og transport i Oslo og Akershus, og som ikke er i tråd med mål, strategier og retningslinjer i den regionale planen, vurderes tatt ut ved revisjon av kommuneplanens arealdel. Det forventes at en eventuell videreføring av slike arealer til utbyggingsformål i ny kommuneplan begrunnes.” (Retningslinje 5 i Regional plan, s. 35 og 45)

Det virker derfor veldig forhastet å skulle fatte endelig vedtak om regulering til bolig i dette området nå, når vi har fått disse tydelige og fornuftige føringene og når vi om kort tid skal rullere hele kommuneplanen og på nytt se på hvor vi ønsker at boligutbygging og annen arealbruk skal skje i kommunen vår.

Kommuneplanen 2011-2022

Det er også verdt å se nærmere på hva vår gjeldende kommuneplan i Ski faktisk sier om Furumo.

«På grunn av avstand til sentrum og kollektivknutepunktet bør utbygging ved Furumo skje sent i planperioden. Dette gjelder uavhengig av om området utvides ved senere kommuneplanrulleringer. Både utbyggingstidstakt og volumøkning bør vurderes i lys av framdrift ved transformasjon og fortetting i Ski sentrum, jf. kommuneplanbestemmelsene § 4.” (Kommuneplan 2011-2022, s. 61)

Denne bestemmelsen omhandler rekkefølgebestemmelser, og sier blant annet at:

«Ved prioritering mellom ulike prosjekt, vil områder nær eksisterende sentra og kollektivknutepunkt bli prioritert foran områder med mindre sentral beliggenhet.»

(Kommuneplan 2011-2022, s. 73)

Dette betyr at kommunestyret allerede i eksisterende kommuneplan har uttrykt bekymring for avstand til sentrum og at man har tatt høyde for at man vil se an utviklingen og byggestart i sentrumsområdene før man åpner for regulering av dette prosjektet på Furumo.

Da dette ble formulert i 2011, så man for seg at sentrum var klart for utbygging i 2016, mens situasjonen i dag tilsier byggestart i Ski sentrum tidligst i 2018.

På denne bakgrunn er det svært gode grunner for å vurdere Furumo på nytt, særlig i de partiene som har støttet saken utfra et miljø- og klimaperspektiv, men hevdet at saken er kommet så langt at den «ikke kan stoppes» nå.

Naturverdier

Fremdeles er også det opprinnelige miljøargumentet knyttet til områdets beliggenhet midt i mellom de to sårbare naturreservatene Rullestadtjern og Midtsjø gyldig. Området ved Furumo utgjør i dag en sammenhengende grønn korridor mellom de to naturreservatene, og en utbygging kombinert med økt ferdsel og økt husdyrhold (særlig katter) vil utvilsomt ha negativ innvirkning på de omkringliggende naturverdiene. (Naturvernforbundet og Norsk Ornitologisk Forening)

Lars Magnus Günther

kommunestyrerepresentant for Venstre i Ski

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**