Vekstbedrifter er viktig for en god omstilling av Norge

Foto: André Clemetsen

For å omstille norsk økonomi, skape flere nye arbeidsplasser og sikre oss flere ben å stå på i Norge, må det rettes fokus på vekstbedrifter og deres behov for arbeidskraft og kompetanse.

Oslo Venstre mener derfor at man bør vurdere å tilby start up-visum til utenlandske arbeidere med relevant kompetanse for norske potensielle vekstbedrifter, samt sikre en reell forbedring i hvordan opsjoner beskattes for nøkkelmedarbeidere i oppstartsbedrifter.

En vekstbedrift er en bedrift med årlig omsetning over 20 millioner kroner, som har økt omsetning i tre år, har vokst minimum 20 prosent de siste 3 årene og som har minst ti ansatte. I 2017 hadde Norge 68 vekstbedrifter, til sammenlikning hadde Sverige 279.

Både Abelia og Innovasjon Norge peker på at det er avgjørende for bedrifter med vekstambisjoner å kunne rekruttere folk med relevant arbeidserfaring. Da må de kunne konkurrere med både etablerte og uetablerte næringer i Norge så vel som i utlandet. Her møter de to utfordringer: 1) kompetansepoolen i Norge er for liten (spesielt innenfor IT) og; 2) de er ikke konkurransedyktige på lønn til å rekruttere de beste hodene.

Videre er det nødvendig å endre dagens opsjonsbeskatning, fordi den i praksis hindrer ansattes medeierskap og rekruttering av nøkkelpersoner. Opsjoner er et av få verktøy gründere selv rår over for å tiltrekke seg nødvendig kompetanse. Venstre fikk hevet taket på opsjonsfordelen fra 30.000 til 500.000 kroner i statsbudsjettet for 2017, men dette gjelder bare selskaper med færre enn ti ansatte og med en omsetning på mindre enn 16 millioner kroner i året. Vekstbedrifter vil derfor ikke dra nytte av denne fordelen. I Sverige er omsetningstaket på 80 millioner kroner, og med 50 ansatte.

Oslo Venstre vil:

  • at man bør kunne tilby start up-visum for å tiltrekke kompetanse fra utlandet i stedet for at oppstartsbedrifter må flytte operasjonen sin ut av Norge
  • at opsjonsbeskatning i større grad også gir fordeler for vekstbedrifter

Uttalelse vedtatt på Oslo Venstres årsmøte 9. -10. februar 2018

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**