Hva ville biene stemt ved valget?

– Jeg tror biene ville stemt på Venstre, eller et av de andre to miljøpartiene vi heldigvis har, skriver varaordfører i Ski og ordførerkandidat for Nordre Follo Venstre, Camilla Hille.

Alfred Bjørlo
Camilla Edi Hille

Det er snart vår og blomstringstid. En avgjørende tid i naturens kretsløp. Hvorfor er det viktig at alle gjør litt ekstra for insektene i år? Hvorfor er høstens valg viktig?

Jo, fordi det betyr mye om alle bidrar litt.

Klima- og miljøutfordringene kan oppleves overveldende. Mange av de store utfordringene er det et politisk ansvar å følge opp – lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Men innbyggere og forbrukere kan også gi viktige bidrag. Insektsdøden er en kritisk trussel som vi alle kan bidra til å motvirke. Det er en trussel som rammer hele vårt økosystem. Uten insekter – ingen pollinering av blomster, frukt og bær.

Insektene er avgjørende for bl.a. fuglelivet og for amfibier. Nettopp derfor må nasjonale og lokale myndigheter gjøre tiltak – og så er det viktig at vi alle i tillegg bidrar med vårt.

Så hva kan hver og en av oss gjøre?

1. Vi kan la villbringebærplantene og markblomster få litt ekstra plass i hagen.

2. Vi kan passe på å plante bievennlige blomster på balkongen eller i hagen.

3. Vi kan lage (eller kjøpe) insektshotell og humlekasser.

4. Vi kan la være å sprøyte med gift i hagen. Mange sprøytemidler inneholder stoffer som bier, humler og andre insekter kan ta skade av. Skal du fjerne mose, så kan du for eksempel like godt bruke eddik.

Du teller!

De fleste av oss er opptatt av å bidra med vårt i arbeidet for natur og miljø. Mange små bidrag kan i sum gi stor effekt.

Jeg tror biene ville stemt på Venstre, eller et av de andre to miljøpartiene vi heldigvis har.

Lykke til – og stem på miljøet for insektene og framtida!