Uttalelse: Et enklere og mer transparent opptakssystem for barnehagene

Foto: iStock

Uttalelse vedtatt av Oslo Venstres hovedstyre 21.01.21

Oslo Venstre vil sikre et mangfold i barnehagetilbudet. Det viktigste for oss er at barna får et godt barnehagetilbud, ikke om det drives av private eller offentlige. Oslo Venstre ønsker et enklere og mer transparent opptakssystem for barnehagene etter modell fra Samordna Opptak for studieplasser, med enhetlige regler på tvers av alle barnehager som gjør at foreldre og foresatte trygt kan søke utfra egne preferanser og uten taktiske vurderinger. Det vil også gjøre systemet mer rettferdig, da de som har tid og ressurser til å sette seg inn i kompliserte taktiske vurderinger ikke favoriseres.

Hvert år må mange nye foreldre og foresatte for første gang sette seg inn i barnehagesystemet i Oslo når søknadsfristen nærmer seg. Det som mange kanskje ikke er klar over på forhånd, er at det ikke bare er å sette opp de barnehagene man ønsker seg mest i prioritert rekkefølge og så sende inn og håpe man får et av de første valgene. Det er nemlig mange private barnehager som har egne opptaksregler som avviker fra kommunens regler, og da må man lese vedtektene til hver enkelt barnehage for å sette seg inn i dette.

Disse avvikende reglene gjør opptaket uoversiktlig, og det gjør det vanskelig for søkere å forstå hvordan de ulike reglene vil påvirke deres søknad. Noen foreldre bruker i dag mye tid på å lese vedtekter og snakke med barnehagestyrere og gjør taktiske vurderinger, fremfor å fokusere på hvilken barnehage som har best kvalitet og tilbud som passer for deres barn. Slik systemet er i dag, favoriseres de som har tid og ressurser til å sette seg inn i «skjulte regler». Det betyr også at foreldre må bruke mye tid på å lese vedtekter og snakke med barnehagebestyrere som taktiske vurderinger, noe som favoriserer de som har tid og ressurser til dette.

Det er i dag kun mulig å sette opp fem barnehager. Dersom man skulle være uheldig å ikke få noen av disse, vil du bli plassert på en barnehage i nærheten. Oslo Venstre mener det burde åpnes for å sette opp flere alternativer, og dermed gi søkere større påvirkning på hvilken barnehage man får plass i og større mulighet til å ta gode valg som passer for den enkelte familie.

Oslo Venstre vil ha et enklere opptakssystem, liknende samordna opptak for studieplasser, der kommunens regler gjelder for alle barnehager. Da blir man ikke straffet for å ikke være kjent med individuelle opptaksregler for enkelte barnehager. De private barnehagene er også offentlig finansiert, og det er rimelig å kunne stille krav om å følge det samme systemet dersom det er til gode for foreldre og barn. Det vil koste minimalt å endre opptaksreglene og det vil gi et bedre system for alle. Da kan foreldre bruke tid på andre ting på “åpen dag” i barnehagene enn å legge en taktisk slagplan, for eksempel å finne ut om det er en barnehage med god kvalitet hvor barnet vil trives.

Oslo Venstre vil:

  • At opptaksreglene i Oslos barnehager skal gjøres enhetlige og transparente
  • At det skal være mulig å sette opp en lengre liste med ønskede barnehager