Uttalelse: Høyhus på byens premisser

Oslo by
Foto: iStock

Uttalelse vedtatt av hovedstyret i Oslo Venstre 4. november 2021:

Høyhus har stor innvirkning på hvordan byen oppleves. De er synlig på lang avstand, og endrer byens silhuett. Hvor de tillates og hvordan de utformes er derfor viktige byutviklingsspørsmål. Høyhus kan også ha en stor innvirkning på bakkeplan, som kan være negativ eller positiv. Det kan være i form av skygge og vind. Høyhus som er lukket på bakkeplan, svekker bylivet, og rene kontorbygg gir lite aktivitet utenom arbeidstid. Høyhus bidrar også til effektiv arealutnyttelse og lavere transportbehov. De kan være egnet i sentrale strøk av byen med god kollektivdekning, god tilkomst til fots og på sykkel og der det er en bredde i service- og handelstilbud.

Oslo Venstre mener det er viktig å stille særlige krav til arkitektonisk kvalitet til høyhus. Alle høyhus må ha publikumstilbud som er åpne mot gateplan, og bidra til å øke områdets attraktivitet og byliv. Om et høyhus er positivt for byen avhenger i begrenset grad av antall etasjer. Et dårlig prosjekt blir ikke bra av å redusere høydene noe, mens et godt prosjekt i et område der man åpner for høyhus ikke bør utsettes for vilkårlige høydebegrensninger.

Det finnes nå en rekke planer om høyhus, særlig i området rundt Oslo S. I tillegg har byrådet bedt PBE utrede en ny strategi der høyhus vurderes på opptil femten forskjellige steder. Oslo Venstre mener flere av disse områdene ikke egner seg til høyhus. Der det tillates høyhus må det også knyttes rekkefølgekrav om utbedring av nærområdene. Særlig i området rundt Oslo S er det store utfordringer som må løses, som åpning av Akerselva, riving av Nylandsbroen og oppgradering av Schweigaards gate. Nye høyhus i det området må bidra til at kvaliteter tilføres området.

I kommunens nåværende høyhusstrategi fremheves det at eventuelle høyhus bør være punkthus med slank utforming. Det er et godt prinsipp. Slanke hus kaster mer kortvarige skygger, gir flere siktlinjer mellom byggene og passer bedre til byens silhuett. Høyhusstrategien og andre kommunale planer har veldig klare regler for høyder, men ingen definisjoner av hva som kan regnes som et slankt punkthus. Fordi det ofte er mer lønnsomt for utbygger med store etasjer og brede bygg, mener Oslo Venstre at en klar definisjon om slankhet må inn i den nye høyhusstrategien.

Oslo Venstre vil:

  • Kun tillate bygging av høyhus i nye områder etter at Oslo har behandlet en ny, helhetlig høyhusstrategi
  • At nye høyhus kun skal tillates dersom de bidrar til vesentlige forbedringer av situasjonen på bakkeplan, og må ha publikumsrettede tilbud på bakkeplan
  • Tillate et fåtall nye høyhus ved Oslo S dersom de er del av en helhetlig strategi for:

o å ruste opp Schweigaards gate,
o åpne mer av Akerselva, og rive mest mulig av Nylandsbroen,
o på sikt rive Galleri Oslo,
o bedre fremkommeligheten for fotgjengere, samt
o knytte Grønland og Oslo S bedre sammen

  • At høye hus må ha unike arkitektoniske uttrykk, blant annet høy materialkvalitet, variasjon i fasader, og særegne uttrykk.
  • Tillate høyhus på Økern, Helsfyr og Lysaker, dersom det er del av en helhetlig plan for områdene så lenge områdene rund hensyntas.