Molde Venstre Program 2023 – 2027

Molde Venstre utsikt

Heile Molde – Heile Livet

Molde er en langstrakt kommune, fra kyst til fjell. Vi skal verdsette mulighetene i vår langstrakte kommune og være en offensiv kommune som favner godt om omlandet og inkluderer alle våre innbyggere.

Heile Molde forplikter oss til å se hele kommunen, fra kyst til fjell med sentrum i midten. Det er vår geografiske rettesnor.

Heile Livet forplikter oss til å jobbe for en kommune hvor innbyggerne har det bra, uansett hvilken livssituasjon man er i. Det er vår demografiske rettesnor.

Dokumentet Grønne og levende lokalsamfunn (bokmål) – (Google Dokumenter) vedtatt på Venstres landsmøte i oktober 2022 ligger til grunn for Molde Venstre sitt valgprogram.

Ung i heile Molde

Ingen skal stå alene.

Vi vil jobbe for et godt oppvekstmiljø der barn og unge har et tilbud og trives. Venstre vil satse på de unge. Skole, utdanning og tilrettelegging av fritidstilbud er viktige områder. Venstre ønsker en desentralisert skolestruktur og sikre fritidstilbud i hele kommunen.

Molde Venstre ønsker en grunnskole hvor elevene føler trygghet, får god læring og opplever mestring.

Venstre ønsker å satse på læreren. Vi må sørge for å gjøre læreryrket mer attraktivt, og vil jobbe for å gi staten og KS tydelig signal ved å gi tydelige signaler om nødvendigheten av å rekruttere og beholde profesjonsutøvere i skolen.

Molde Venstre ønsker at kommunen skal tilby mer kursing og midlertidige opplæringstilbud for ufaglærte i skolen, frem til de får en formalisert kompetanse.

Skolehelsetjenesten skal styrkes. Psykisk helse er en utfordring blant unge, også i Molde, etter lange perioder med hjemmeskole og manglende tilbud. Det er viktig at Molde kommune har en tiltaksplan og legger til rette for å sikre behandlingstilbud og tilrettelegging med minst mulig ventetid.

Vi ønsker en nullvisjon – ingen skal stå alene.

Vi heier på studentmiljøet i sentrum og ønsker å jobbe for en bynær høgskole og trekke studentmiljøet nærmere byen.

Unge voksne som reiser ut for å studere bør følges opp og motiveres til å komme hjem, for å etablere seg i kommunen. Samtidig ønsker vi å stimulere tilreisende studenter til å utforske arbeidslivet i Molde, å bli værende etter endt studier.

Ungdommen har et større behov for å reise kollektivt. Vi vil derfor jobbe for å videreføre og styrke rimelige løsninger for reiser. Ungdom som reiser til fritidsaktiviteter bør ha frikort.

De unge må bli hørt og tatt med i samfunnsdebatten. Det må være gode arenaer for de unges stemmer, og gode verktøy som fanger opp de unges ønsker og behov.

Molde Venstre vil:

  • ha en nullvisjon mot mobbing i skolen.
  • videreutvikle ungdomstilbudet i hele kommunen.
  • øke antall årsverk i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
  • utvikle FRAM flexx og “hjem for en femtilapp”.
  • sørge for at barn og unge blir hørt
  • at Molde kommune skal være en proaktiv arbeidsgiver innen rekruttering av lærlinger
  • evaluere bruken av digitale hjelpemidler i grunnskolen og sørge for at vi har en god balanse mellom digitale læremidler og lærebøker .
  • Legge til rette for at skolen skal ha en aktiv bruk av uteskole og øvrige læresteder i nærområdet utenfor klasserommet

Familielivet leves i heile kommunen Molde

– Et attraktivt sted å bo, et spennende sted å flytte til.

Barnehageplass er viktig for småbarnsfamilier, og både etablerte og nye tilflyttere trenger en barnehage for å være aktiv i arbeidslivet. Molde Venstre ønsker å jobbe for reell full barnehagedekning og bidra til å finne aktivitets- løsninger for de som må vente på en barnehageplass.

Å ha et godt sted å bo er viktig, det må være mulig å etablere seg utenfor byen, samtidig som vi ønsker å etablere flere muligheter for å bo sentralt, med gåavstand til det meste.

Flere og flere velger sykkel. Bedre fremkommelighet for sykkel og tilgang på sykkelparkeringer vil bidra til å redusere våre fotavtrykk samt fremme folkehelse.

Med kort veg mellom fjord og fjell over hele kommunen har familiene i Molde gode muligheter for både tur, aktiviteter og action. Venstre vil legge til rette for et allsidig friluftsliv gjennom alle årstider. Det å videreutvikle Stikk UT! som en aktivitet for alle er viktig, ikke minst for personer med funksjonsnedsettelser.

Venstre ønsker et aktivt bysentrum med aktiviteter for hele familien.

Det skal også være mulig å kunne bo i hele Molde når man er ung og i en etableringsfase.

Molde Venstre ønsker å utvikle modellen for leie til eie.

For mange er også kjæledyrene en naturlig del av familien. Venstre ønsker å få på plass en hundepark i Molde.

Molde Venstre vil:

  • jobbe for at reell full barnehagedekning oppnås. Åpne for muligheten til meråpen og fleksibel barnehage.
  • jobbe for å etablere hundepark i Molde.
  • skape flere tørre sykkelparkeringer.
  • jobbe for gang- og sykkelveger i hele kommunen.
  • sikre gode areal til lek ivaretas ved utbygging av boligområder.
  • stå på for at det finnes lekeplasser og allsidige aktivitetsområder tett på der folk bor. Nærhet til stier og friluftsområder er også viktig.
  • jobbe for en god integrering og bosetting av flyktninger, for å sikre en rask normalisering og deltakelse i samfunnet.

 

Arbeid i vår langstrakte kommune

Finnes ikke drømmejobben her? La oss skape den.

Venstre ønsker at Molde skal være et attraktivt sted for næringslivet. Molde er en motor i bo- og arbeidsregionen. Det er derfor viktig med god infrastruktur og gode samferdselsløsninger i regionen. Molde Venstre mener Møreaksen og Langfjordsambandet er viktige prosjekter for å knytte regionen bedre sammen.

Molde kommune skal være en attraktiv samarbeidspartner for gründere, små- og mellomstore bedrifter og andre som står på for å utvikle kommunens næringsliv.

Det er viktig å kartlegge områder som egner seg for næringsutvikling, og at tidligere utnyttet areal brukes fremfor å ta nye arealer ut av naturen.

Molde har et variert næringsliv og lav arbeidsledighet. For at Molde skal vokse er det viktig at kommunen jobber aktivt med rekruttering og muligheter for å bo.

Molde Venstre ønsker å bruke Molde næringsforum, Nesset Vekst, Midsund næringsforum og kommunen sin aksjepost i Protomore for å stimulere til næringsutvikling og entreprenørskap.

Distriktets største arbeidsplass, sykehuset for Nordmøre og Romsdal, åpner på Hjelset i løpet av valgperioden. Molde Venstre vil være en pådriver for at det legges til rette for at ansatte kan bo nær arbeidsplassen, og at det er tilgjengelig barnehageplasser og kapasitet i skolene nær sykehuset. Mange vil likevel pendle til Hjelset, og Molde Venstre vil jobbe for at pendling kan skje uten bruk av egen bil.

Et nytt sykehus på Hjelset vil også føre med seg flere nyetableringer i området.

Molde Venstre vil bidra til å legge til rette for vekst og utvikling av Hjelsetområdet.

Molde Venstre vil jobbe for å utvikle Lundavang til en attraktiv bydel med boliger, næringsvirksomhet og kultur. Molde Venstre ønsker å støtte møteplasser mellom gründere og etablert næringsliv, slik at nye bedrifter får mulighet til å presentere sine ideer og skape nye relasjoner og kunder.

Molde Venstre vil:

  • jobbe for å skape muligheter for kontor-huber rundt om i kommunen, tilgjengelig for offentlige og private aktører.
  • ha flere grønne arbeidsplasser i hele kommunen.
  • ha full fiberdekning i hele kommunen i løpet av valgperioden.
  • prioritere sykkelveg mellom eksisterende sykkelveger til industriområdene i Årødalen, via Bilbyen, Tusten og Årølia.
  • jobbe for å etablere pendleparkering utenfor bykjernen som kan kombineres med buss og sykkelparkering.
  • jobbe for at det finnes et kollektivtilbud der arbeidsplassene er.
  • fortsatt jobbe for Langfjordsambandet og Møreaksen.
  • knytte Årølia / Røbekk med veg til E-39 i østlig del

Liv og røre i heile Molde

Jazz, teater og kulturskole og ikke minst allsidig idrett med topp og bredde

 

Det skjer mye i Molde gjennom hele året. Og slik skal det fortsette. Molde Venstre vil jobbe for at arrangement, festivaler og mesterskap skal være en viktig del av bylivet.

For Venstre er det viktig å løfte frem frivillighet, dugnadsånd og engasjement, og på den måten skape trivsel og bolyst.

Kultur, idrett og frivillig deltakelse beriker menneskers liv. Kulturen er en viktig faktor i et inkluderende fellesskap.

Molde Venstre vil satse på frivilligheten, ikke på bekostning av de etablerte institusjonene i kommunen, men som et viktig supplement.

Molde Venstre ønsker å åpne byen for kulturlivet i større grad, og legge til rette for aktivitet på sjøfronten.

Videreutvikle Stikk UT! som en viktig aktivitet for friluftsliv og folkehelse i Møre og Romsdal. Dette ved å samarbeide med friluftsrådet, kommunene, organisasjoner og de mange frivillige.

Romsdalsmuseet, Teatret Vårt, Molde Jazzfestival, Nesset Musikkfest, Molde kino, Rabalderfestivalen, Midsundfestivalen, Molde bibliotek, Bjørnsonfestivalen og Kunstnersenteret Møre og Romsdal er eksempler på viktige aktører som gjør Molde til et godt sted å bo og besøke.

Venstre vil bidra til å legge til rette for at Molde fortsatt skal være en idrettsby med lag og utøvere som presterer på høyt nivå i mange idretter. Også kulturskolene, frivilligsentralene, ungdomsklubbene og de mange lag og foreningene er sentrale aktører i vårt mål om at det skal være godt å bo i heile Molde – heile livet.

Molde Venstre vil:

  • fortsette være en pådriver for å realisere Jazzmuseet.
  • ha miljøgate i Storgata, på lørdager og på kampdager for MFK.
  • øke kommunens tilskuddspost til lag og organisasjoner.
  • ha gunstig bane-, hall- og anleggsleie for barne- og ungdomsidretten.
  • legge til rette for at det finnes godt tilrettelagte stier og løyper i hele kommunen for et aktivt liv både sommer og vinter

Senior i heile Molde kommune

Et ressurssterkt bidrag til fellesskapet.

Mange seniorer ønsker å stå i arbeidslivet så lenge som mulig. Molde Venstre ønsker at Molde kommune som arbeidsgiver legger til rette for at seniorer kan være en viktig ressurs i tjenesteytingen så lenge de selv ønsker det.

Friske pensjonister trenger møteplasser og oppfordres til å være en del av frivilligheten og kulturlivet i Molde kommune.

Det er mange som ikke lenger ønsker å bruke bil, og derfor er satsing på kollektivtransport viktig for seniorer, og noe Molde Venstre vil jobbe for.

For noen vil boligmarkedet være en utfordring. Det er viktig for kommunen å legge til rette for rimelige bomuligheter og føre en boligsosial politikk hvor man kan ha et mangfold av bomuligheter for seniorer, og skape finansieringsmuligheter som gjør det enklere å eie egen bolig, også som frisk minstepensjonist. Ved å skape gode bomuligheter for seniorer vil man også kunne frigjøre større boliger for de som fortsatt er i etableringsfasen.

Molde Venstre vil være en pådriver for å utvikle digital kompetanse og sikre bistand og hjelp innen nye digitale utfordringer – samt sikre at f.eks servicekontoret kan være en tilrettelegger og bistand for teknisk rådgivning og kompetanseutvikling ved behov.

Molde Venstre vil:

  • arbeide for å etablere flere møteplasser for seniorer
  • satse på økt digital kompetanse blant seniorer og hindre utenforskap i en teknologisk raskt utviklende verden.
  • jobbe for å redusere kostnadene ved kollektivtransport.
  • arbeide for mer bruk av Fram Flexx (drosje for buss), der kollektivtilbudet er for dårlig.
  • etablere en småjobbsentral som bidrar til jobb for praktiske arbeidsoppgaver

Frisk i Molde Kommune

En helsepolitikk som fokuserer på det friske liv

Et trygt og nært helsetilbud av høy kvalitet er viktig for at alle skal ha frihet og mulighet til å delta i samfunnet. For at alle skal kunne leve gode og selvstendige liv, må samfunnet forebygge mer og reparere mindre innenfor både psykisk og fysisk helse.

Folkehelsekoordinator og frisklivssentralen er viktige aktører, og tiltak som Sterk og Stødig, Aktiv på Dagtid og Bra Mat – kurs er eksempler på aktiviteter som er med på å holde oss frisk og selvhjulpne lengst mulig.

Molde kommune må være en aktiv tilrettelegger for å skape en bo- og arbeidskommune hvor fastleger og helsepersonell ønsker å bo og jobbe. For å gi pasientene et bedre tilbud og fastlegene en bedre hverdag ønsker Venstre at staten må øke basistilskuddet.

Molde Venstre ønsker å tilby helsepersonell en arbeidshverdag det er mulig å stå i heltidsstilling i, gjennom å se på alternative turnusordninger og avlastning for arbeidsoppgaver som kan løses av andre yrkesgrupper.

God psykisk helse kan forstås med at du trives i hverdagen din, at du føler tilhørighet og mening i livet, og at du takler vanlige utfordringer som dukker opp. Det er likevel helt normalt å oppleve psykiske utfordringer i løpet av livet. Da skal Molde kommune ha et godt tilbud tilgjengelig som tilbyr rask hjelp, oppfølging og ettervern.

Molde kommune har færre årsverk innen helsestasjons- og skolehelsetjeneste enn sammenlignbare kommuner og landssnittet. Molde Venstre ønsker å styrke disse tjenestene.

Det blir stadig flere som får demens. Molde Venstre ønsker å satse på gode aktivitetstilbud og tiltak som forebygger og bremser utviklingen av demenssykdommen.

Molde Venstre ønsker at alle skal kunne bo hjemme i egen bolig så lenge som mulig. Vi ønsker et mangfold av boformer som bofellesskap, eldretun og omsorgsboliger. Men mange vil til slutt ha behov for tilrettelagt bolig med bemanning eller en institusjonsplass.

Molde Venstre ønsker at det skal være tilstrekkelig med sykehjemsplasser og andre institusjonsplasser tilgjengelig når man behøver det. Tjenestene skal tilbys der de ligger i dag, og nær der folk bor.

Molde Venstre vil:

  • ha tilstrekkelig kapasitet på sykehjem og andre institusjoner.
  • legge til rette for alternative turnusordninger etter de ansattes ønsker
  • etablere stimuleringsordninger som får fastleger og helsepersonell til å ønske å jobbe i kommunen vår.
  • ha flere årsverk innen helsestasjon og skolehelsetjenesten.
  • sikre at rask psykisk helsehjelp er tilgjengelig.
  • sørge for et mangfold av bomuligheter

Turister og gjester i Molde

Velkommen til Molde!

Reiselivet er en viktig næring i bygd og by som må sikres gode rammevilkår. Å opprettholde levende bygder, kulturlandskap og ren natur er viktige årsaker til at folk kommer til vår kommune som turister.

Molde Venstre vil løfte fram aktører som står på for kortreist og miljøvennlig reiseliv.

Å reise kollektivt som turist til vårt område bør være enkelt og attraktivt. Gårdsturisme og salg av lokalprodusert mat og drikke fra egne gårdsutsalg er et tilbud som Molde Venstre heier fram.

Friluftsliv er helsefremmende og gir gode opplevelser for den enkelte. Kommunens flotte og varierte natur, allemannsretten og friluftsliv er et grunnlag for reiselivet og har stor betydning for stedstilhørighet og bosettingsmønster.

Molde kommune har et spennende omland, og sammen med våre nabokommuner ønsker Molde Venstre å skape synergier og også skape et attraktivt bysentrum for regionen rundt.

Molde Venstre vil utvikle “Bli en dag til” som gjør det spennende for turister å gjøre besøket i vårt område så langt som mulig. Ikke minst er det å framstå som attraktiv for barn og småbarnsfamilier viktig for å lykkes med en slik satsing. Lykkes vi med med en slik satsing vil det føre til økt omsetning både for turistnæringen og handelsstanden.

Molde er en næringskommune med aktive næringsforeninger. Vi er også en betydelig turistkommune. I den anledning ønsker Molde Venstre å bistå med å skape konferansebyen Molde.

Molde Venstre vil:

  • jobbe for at det er mulig å kjøpe kortreist mat og lokale produkter ved cruiseanløp og i fellesferien
  • jobbe for å få på plass infrastruktur for landstrøm på storkaia
  • jobbe for at tilreisende med elbil har lademuligheter i hele kommunen
  • støtte opp om initiativ til opplevelses- og aktivitetsbasert turisme
  • bedre Moldes posisjon som konferanseby

Moldes klimaavtrykk

På sykkel og til fots

Molde har en storslagen og variert natur fra storhavet som slår mot Midsunds åpne kystlandskap til fjelltopper på nesten 2000 meter i Eikesdalsfjella. Lakseelvene munner ut i dette vakre fjordlandskapet der øyene ligger som et perlekjede i fjorden. Her er et mangfold av plante- og dyreliv i et unikt landskap som Venstre vil ta vare på.

Vi vil arbeide for rent vann uten forsøpling, og legge til rette for at Moldes innbyggere og besøkende kan oppleve denne flotte naturen.

Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal gjør en viktig jobb med strandrydding og tiltak mot marin forsøpling. Et arbeid Molde Venstre vil bidra til at kan fortsette.

Energireduserende tiltak i offentlige bygg, solenergi og andre energibesparende tiltak blir et viktig satsingsområde i Venstres visjon av Molde kommune.

Molde Venstre ønsker et mangfold av kortreiste produkter og at kommunen legger til rette for at lokale produsenter får plass i bybildet. Stadig flere ønsker å dyrke og produsere egne matvarer. Molde Venstre ønsker å legge til rette for at det kan bygges ut flere parsellhager/kolonihager i hele kommunen.

I bybildet bør boligbygging fortettes i gåavstand til sentrum, slik at flere velger å la bilen stå. Utvikling og tomteareal for både bolig og næring bør så langt som mulig ha gjenbruk tidligere utnyttet areal.

Venstre ønsker å jobbe for å sikre statlig finansiering av sykkelveger og styrking av kollektivtrafikken. Og skape et fond som kan avsette midler for bedre fremkommelighet for sykkelen. Dagens økonomi gjør det krevende for kommunens økonomi å satse på sykkelveger uten ekstern finansiering.
– Molde Venstre ønsker derfor å se på muligheten for statlig støtte til bypakketiltak.

Vi kan allerede merke klimaendringene. Selv om vi lykkes med å redusere klimagassutslippene, må vi som kommune være forberedt på at vi vil få mer ekstremvær. Molde Venstre vil være en pådriver for at kommunen skal prioritere klimatilpasningstiltak, som for eksempel flomsikring, gjenåpning av bekker og vassdrag, og rehabilitering av natur. Dette er tiltak som bidrar til å beskytte verdifull infrastruktur, og er bra for folket og naturen.

Molde Venstre vil:

  • bruke minst mulig uberørt areal ved nybygg og nyetableringer.
  • styrke kollektivtilbudet i hele kommunen
  • jobbe for å etablere sykkelvei til industriområdet i Årødalen
  • satse på gang og sykkelveier i hele kommunen
  • etablere pendlerparkering på utsiden av byen, kombinert med sykkelparkering og buss
  • legge til rette for parsellhager og kolonihager
  • legge til rette for salg av lokalproduserte kortreiste varer
  • arbeide for å Gryttenrevisjonen starter opp og blir gjennomført

Moldes økonomi

Ansvarlig og stødig styring

Produksjon av gode tjenester til innbyggerne er avhengig av en effektiv kommuneorganisasjon med høy kompetanse og god tilgjengelighet for brukerne. Venstre vil kjempe for å beholde de sterke fagmiljøene i fylkeskommune, stat, og i de ulike etatene i Molde kommune. Dette sikrer nærhet til brukerne, og større forståelse av de lokale utfordringene.

En demografisk endring gir flere eldre og færre yrkesaktive, som igjen krever en kontinuerlig effektiv organisasjon. Venstre vil ta i bruk velferdsteknologi og andre effektiviserende verktøy.

Vi må være sikre på at nye investeringsprosjekter er ressursbesparende, økonomisk forsvarlige og nødvendige, før vi sier ja til større investeringer i kommende periode.

Molde Venstre ønsker bedre prosjektkontroll og godkjenning før større prosjekter iverksettes. Staten kan ikke forvente at kommunene skal klare eldrebølgen alene, og Molde kommune må jobbe aktivt for å kreve mer statlig bidrag for å sikre en bedre eldreomsorg.

Molde Venstre vil:

  • redusere og stramme inn på større investeringer i valgperioden
  • ta initiativ til at politikerne får gode verktøy til å jobbe med budsjett og økonomi
  • forebygge foran å reparere
  • at Molde kommune har en åpen og transparent økonomi, tilgjengelig for alle.
  • ikke øke eiendomsskatten.