Et inkluderende budsjett for alle drammensere

Kommunestyregruppen til drammen venstre i en kollasj med portretter
Foto: Nina Holtan

Skole, barnehage, kjernekraft, bybane og natur. Det er sakene vi ønsker å kjempe for. Her kan du lese om det alternative budsjettforslaget fra Drammen Venstre.

Det er lite penger å rutte med for Drammen kommune i årene fremover. Budsjettet er stramt.
– Likevel kan vi ikke la være å satse på dem som bor her, sier gruppeleder Herman Ekle Lund.
Venstre vil mye i vårt budsjettforslag, og partiet har funnet ut hvor de skal ta pengene fra.

– Drammen har store utfordringer når det kommer til arbeidsløshet, samferdsel, energi, skole og barnehage med mer, og vårt budsjettforslag vil bidra til å løse disse, mener Lund

Trykk her for å laste ned tabell med våre endringsforslag

Skole, barnehage og forebyggende tjenester

Venstre følger opp sine viktigste valgløfter for skole, barnehage og forebyggende tjenester.

– Vi foreslår økonomiske rammeøkninger til skole og barnehage, hvor de ansatte selv kan vurdere hvordan bør anvendes, sier Venstres fraksjonsleder Camilla Ulsund.

Samtidig er Venstre tydelige på ønsket om at pengene blant annet skal dekke
underskuddene til undervisning, SFO og skyss for barn med behov for spesialpedagogisk undervisning.

– Situasjonen er alvorlig, og det trengs både hender og penger, sier Ulsund.

Andre tiltak Venstre vil er  gjenåpning av Berger skole, økt avlønning til fosterhjem, opprettelse av vikarpool i barnehage og å styrke forebyggende tiltak mot ungdom i bynære områder.

– Dette er investeringer i fremtidens drammensere, sier Ulsund.

Kjernekraft, bybane, natur og ENØK

Et forslag som garantert vil vekke oppsikt er at Venstre foreslår en mulighetsstudie for kjernekraft i Drammen, slik flere andre kommuner har vedtatt det siste året. 

– Vi i står i natur-, klima- og energikrisene og vi kanikkela være å få mer kunnskap om mulige løsninger, sier Lund
Et pilotprosjekt for kjernekraft kan være gunstig for kraftsituasjonen, sysselsetting og
næringsutvikling i Drammen.

Venstre foreslår også utredning av bybane, en transportløsning som mange andre byer nyter godt av samt støtte til ENØK-tiltak for privathusholdninger 

– Vi vil også ha et skikkelig løft for naturen. Derfor ber vi kommunedirektøren finne naturområder for vern og restaurering som vil kunne oppfylle målene i FNs naturavtale, sier
Rune Fortun, som er partiets fraksjonsleder for tekniske tjenester. Han forteller også at partiet ber om en kommunedelplan for Ytre Drammensfjord, stans i salget av Bokerøya og økt satsing på naturrestaurering.

Idrett, lokaldemokrati og ungdomsklubber

Venstre har ikke glemt valgløftene for idretten og ungdommers aktiviteter.

– Vi foreslår budsjettendringer som adresserer de tre store problemområdene i drammensidretten: likebehandling av lagseide anlegg, tilskudd til nye anlegg gjennom OFPS-samarbeid og styrking av Aktive Lokalsamfunn-prosjektet, sier Emilie Ovnerud, som er Venstres fraksjonsleder for kultur, idrett, frivillighet og bymiljø.

Partiet vil også satse mer på samarbeid med frivilligheten og Nærutvalgene for å løse ulike oppgaver, somopprettelse av ungdomsklubber.

Arbeid og inkludering

Vi må redusere utenforskap i arbeidslivet. Nå foreslår Venstre en stor pakke for å flytte drammensere fra trygd til jobb. 

– Denne pakken kan gå til for eksempel tiltak for omskolering av arbeidsløse, gratis norskkurs og gratis karriereveiledning til alle kvalifiserte arbeidstakere som har behov for dette, kommenterer Margaret Dabrowska, som er Venstres fraksjonsleder for arbeid, aktivitet og inkludering.

– Prosjekter som Internasjonale Drammen og talentprogrammer for unge mennesker med minoritetsbakgrunn ogflere deltidsjobber for ungdom er eksempler på hvor pengene kan brukes, sier Dabrowska.

Venstre vil også sikre et tilbud for kommunens hjemløse når dagens avtale for Kirkens Bymisjon utløper til våren.

Helse og omsorg

Kommunen har et mål om at eldre skal bo hjemme lengst mulig. Dette foreslår Venstre å bidra til ved å vurdere om brukere som søker om tilpasning av adkomst til egen bolig med spesielle hjelpemidler kan
fritas eller rabatteres for byggesaksgebyr.

– Vi vil lytte til varslene fra de ansatte om at de ikke i dag får tilstrekkelig arbeidstøy av kommunen, samtidig som de heller ikke får lov til å bruke privat tøy. Dette må løses snarest siden vinteren er her, sier Mahamud Ismail, som er Venstres fraksjonsleder for helse og omsorg.

Flere i jobb, mindre moro

For å finansiere budsjettet vil Venstre nedprioritereikke-essensielle prosjekter, øke skatteinngang gjennom at flere kommer ut i jobb og redusere utgifter til fest og moro for politikerne.

– Vi setter som mål at kommunen flytter 1200 mennesker fra trygd til jobb i løpet av perioden. Drammen vil da komme ned på det nasjonale gjennomsnittet i utenforskap (SSB), forklarer gruppeleder Lund.

Drammens kommunestyregruppe mener dette ikke er en urimelig målsetting, og de er sikre på at forslagene vil bidra til at målet blir nådd.

Lund og resten av gruppen håper på bred støtte til forslaget når det legges fram  i formannskapsmøtet 28.11. 23. Deretter vil partiet, basert på innspill i høringsperioden, fremme en justert og endelig versjon i kommunestyret i desember.

For flere spørsmål, ta kontakt med gruppeleder Herman Ekle Lund 90927653 [email protected]